Færre bliver ofre for naturkatastrofer

Antallet af ofre for naturkatastrofer har ikke været lavere i ti år. Det siger Røde Kors’ World Disaster Report. Større fokus på modstandskraft er hemmeligheden bag. naturkatastrofer_graf_berørte
 
 

Mens antallet af store krigskatastrofer er historisk højt, og klimaet udfordrer stadig flere mennesker på jorden, har antallet af naturkatastrofer og ofrene for dem ikke været lavere i over ti år.

Naturkatastroferne påvirkede nemlig kun cirka 96 millioner mennesker sidste år, og det er det laveste antal ofre siden 1997 ifølge Røde kors’ årlige World Disaster Report, der bygger på tal fra den internationale katastrofedatabase af Centre for Research on the Epidemiology of Disasters (CRED).

Røde Kors mener, at hovedårsagen er de enorme kræfter, der er blevet brugt af frivillige og ansatte på at øge modstandskraften i de samfund, man ved vil blive ramt af tørke, oversvømmelser, vulkanudbrud, storme og andre naturkatastrofer.

Se dagbog om, hvordan vi skaber modstandskraft

Til stede før katastrofen rammer

Røde Kors’ strategi har de senere år været til stede, inden katastrofen rammer, da man ved, at opførelsen af diger, sikring af rent drikkevand og advarselssystemer redder liv og levebrød.

”Det er helt afgørende for os, at vi er til stede inden katastrofen rammer, så vi kan hjælpe med at skabe den nødvendige modstandskraft,” siger generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl.

”Vi ved, at det redder liv, hvis de mest udsatte lærer at lave diger, katastrofesikrede huse og oprette advarselssystemer, inden katastrofen opstår. Så det hjælper vi dem selvfølgelig med.”

Investering i katastrofeforebyggelse fordoblet

Røde Kors fordoblede i 2013 sin investering i katastrofe-forebyggelse og nåede sidste år ud til dobbelt så mange mennesker som året før, inden katastrofen ramte ved at bruge 101 millioner euro på det. Det betød, at Røde Kors i 2013 kunne hjælpe 25,6 millioner mennesker med at blive mere modstandsdygtige i 121 af de lande, der oftest bliver ramt af en naturkatastrofe.

Verdensbanken har regnet ud, at det er syv gange så billigt at hjælpe, før katastrofen rammer som at hjælpe efterfølgende. Så for hver krone Røde Kors bruger på at forberede mennesker på katastrofer, sparer verdenssamfundet seks kroner i det akutte nødhjælpsarbejde.

352 naturkatastrofer blev rapporteret sidste år. De to værste naturkatastrofer i 2013 var tyfonen Haiyan i Fillippinerne, der dræbte 7.968 mennesker og oversvømmelserne forårsaget af monsunregnen i Indien, der kostede 6.054 mennesker livet.