Et sportsligt afbræk fra hverdagen

Asylcup 2013 giver deltagerne mulighed for at glemme deres asylsag for en tid og i stedet koncentrere sig om sport, sammenhold og sjov i et par dage.

16.08 2013 kl. 13:02 Af Jacob Nymann Jensen

Høje tilråb lyder ned mod de grønne fodboldbaner, der ligger omgrænset af høje træer på den ene side og en stor tom bygning på den anden. To fodboldkampe er i gang på plænerne. Tacklingerne er hårde, blikkene koncentrerede, og ude på tilskuerpladserne bliver der råbt og gestikuleret.

Vi er til Asylcup 2013 på Center Auderød i nordsjælland, hvor 173 deltagere fra syv forskellige asylcentre dyster i tre dage om de ærefulde pokaler til vinderne. Der bliver konkurreret i fem forskellige discipliner, der udover fodbold tæller street basket, cricket, stafetløb og volleyball.

Asylsag erstattet af sport

Ole Therkildsen er afdelingsleder i Røde Kors Asylafdeling og projektleder for Asylcuppen. For ham er det en stor oplevelse at se, hvor meget de deltagene asylansøgere går op i konkurrencerne.

”Der er masser af gejst og løftede pander, og det er jo helt fantastisk at se, hvordan et afbræk fra deres hverdag kan give dem et smil på læberne. Normalt har mange af deltagerne en trist hverdag, hvor de går og venter på deres sag, så det betyder rigtig meget for dem, at de kan glemme det for nogle dage og i stedet koncentrere sig om sport og det sociale fællesskab, der følger med,” siger han.

Det er andet år i træk, at Røde Kors arrangerer Asylcup. Økonomisk støtte fra Tryg Fonden, Nordea Fonden og Bikube Fonden gør, at der også de næste to år vil blive arrangeret Asylcup.

Tankerne flyttes

En lille gåtur væk fra fodboldbanerne, op ad en smal asfaltvej og fordi nogle grå etageejendomme er cricket i fuld gang på en stor græsplæne. Det trækker ikke nær så mange tilskuere som fodbold, men koncentrationen hos de deltagende er ikke mindre af den grund.

27-årige Arslen Butt fra Pakistan bor til daglig i Jelling Asylcenter og venter på sin asylsag. Han har spillet cricket, før han kom til Danmark, og han er glad for at kunne glemme sin hverdag for en stund og bare spille noget cricket.

”Det kan være hårdt at bo i et asylcenter til daglig, så jeg er rigtig glad for at være her, hvor jeg er sammen med andre om sport. Det er dejligt at kunne koncentrere sig om noget andet i et par dage,” siger han.

Asylcup 2013 slutter i dag, hvor pokalerne vil blive overrakt til vinderne.