Det vil tage Balkan flere år at komme sig

Vandet er på vej væk efter oversvømmelserne i Bosnien og Serbien, men ødelæggelserne er massive, og det kommer til at tage flere år, før alle er tilbage i deres huse.Rep _Srpska
 
 

Af: Asbjørn Mølgaard Sørensen Dato: 20.05.2014 kl. 15.59

Over weekenden blev Bosnien og Serbien ramt af tre måneders regn på tre dage, og Bosnisk og Serbisk Røde Kors har travlt med at evakuere borgere, samt skaffe dem midlertidigt husly og mad og drikke. Nu ser det endelig ud til, at vandet er på vej væk, men forude venter et kæmpe arbejde med at genopbygge landet, og mange vil stå uden hjem i op til flere år.

”I øjeblikket bliver de evakuerede borgere indkvarteret i idrætshaller og biografsale. Når alt vandet er væk, kan de vende tilbage til deres huse – men hvad kommer de hjem til? Det vil være ødelagte hjem, biler og druknede husdyr. Det kommer til at tage flere år, før alt er repareret,” siger Arne Vågen, der er katastrofechef i Røde Kors.

400.000 mennesker er blevet evakueret i Bosnien alene. Katastrofechef Arne Vågen fortæller dog, at det er svært at kende omfanget af skaderne endnu, og at det vil være svært at sige, hvor mange mennesker, der står uden hjem, før man har fået pumpet vandet ud af de oversvømmede huse.

Gamle landminer skyller frit rundt

Man frygter at landminer fra krigen i 1992-1995 er skyllet fri, da oversvømmelserne har skabt mere end 500 jordskred i Bosnien og Serbien.

”Det er et kæmpe problem. Det kan lamme hele genopbygningsprocessen, hvis man ikke kan bevæge sig frit rundt af frygt for landminerne,” siger katastrofechef Arne Vågen.

Jordskredene har desuden begravet huse og ødelagt infrastruktur. I Det nordøstlige Bosnien er togbanerne fuldstændig ødelagte meddeler Bosnisk Røde Kors. Oversvømmelserne har også ramt brønde og vandforsyninger, og omkring 350.000 mennesker i de to lande menes at stå uden drikkevand og elektricitet i deres hjem.