Dansk sygeplejerske i Sydsudan: "Jeg har aldrig oplevet noget lignende"

Det tog Jørgen Venø to dage i en båd på Nilen at nå frem til de hårdest ramte områder i Sydsudan. Her opererede han skudsår i 40 graders varme og silende regn. Og da de løb tør for sutur opfandt de noget nyt.
 
 

Af Troels Donnerborg, trdon@rodekors.dk

Den erfarne operationsygeplejerske Jørgen Venø er netop kommet tilbage efter tre ugers hårdt arbejde i nogle af de mest ufremkommelige steder i Sydsudan.

Det krævede ham og hans to kolleger to dages rejse på Nilen med en båd læsset til randen med udstyr at nå til Kodok i det nordlige Sydsudan i det område, hvor kampene er hårdest. Her var deres team den eneste kirurgiske enhed.

Meld dig som indsamler

Boede i mudderet

"Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det var svært at komme dertil, og det var ekstremt svært at arbejde der. Vi sejlede to dage med en plimsoller på Nilen i hede og silende regn, og da vi ankom vidste vi ikke, om vi kunne komme derfra igen."

Da han havde været der i fire dage, blev han sendt til et sted, hvor behovet for operationer var endnu større. Han landede på en blød mark og boede i området Waat i en lerhytte med presseninger, som skulle hindre hytten i at sejle væk. Her udførte han med sit team af en kirurg og en anæstesiolog operationer i byens eneste betonhus. 

"Når det regnede, var der blankt vand uden for hytten, så der var sandsække for at vi ikke skulle synke ned i mudderet, og toiletterne var fyldt med maddikker."

Støt Røde Kors' arbejde fast

Løb tør for sutur

En af de største udfordringer var derfor at holde deres medicinske udstyr sterilt. Her brugte de små trykkogere, som de varmede op på et gasblus eller på et bål. Og indimellem krævede det også nye kreative løsninger.

Da de løb tør for sutur til at sy de mange sår med, fandt de på at bruge nogle af de tykke sugeslanger af gummi, som de havde mange af. Med dem lykkedes det at sy sår sammen. Jørgen Venø har efterfølgende bedt om at få mere sutur i operationspakkerne.

På den lille måned Jørgen Venø var i Sydsudan nåede han at være med til at operere 150 mennesker. Nogle gange kom de i ryk på 40-50 stykker på to dage. Jørgen Venø har tidligere været sendt afsted til krigssituationer i Libyen, Pakistan og Sydsudan.