Dårlig sikkerhed vanskeliggør hjælp til tyfonofre

Røde Kors lastbiler med nødhjælp er begyndt at nå ud til de tyfonramte områder i Filippinerne. Men manglende sikkerhed og ødelagt infrastruktur vanskeliggør hjælpearbejdet.Filippinerne Julie
 
 

14.11 2013 kl. 10:00 Af Julie Lorenzen

Otte mennesker blev mast ihjel under en nødhjælpsdistribution – og en Røde Kors lastbil med nødhjælp er netop blevet skudt på.

Vilkårene for hjælpearbejdet for de mange ofre efter fredagens voldsomme tyfon på Filippinerne er vanskelige. Det fortæller vores generalsekretær Anders Ladekarl, der netop er ankommet til landet.

”Her fem dage efter tyfonen bliver folk mere og mere desperate, fordi der langt fra er nok hjælp til alle. Sikkerhedssituationen bliver farligere og farligere,” siger han.

Regn øger risikoen for sygdomme

Også andre forhold vanskeliggør hjælpearbejdet.

”Logistikken er vanskelig, fordi Filippinerne består af en masse øer omgivet af en masse vand, og infrastrukturen er smadret. Dertil kommer, at der flere steder er konflikt. Og disse forhold tilsammen er noget af det værste, når der sker sådan en naturkatastrofe,” siger Anders Ladekarl.

Men udfordringerne stopper ikke der. Ifølge vejrudsigten kommer det til at regne massivt i de ramte områder de næste par dage – det øger risikoen for vandbårne sygdomme som diare samt gør det sværere at finde rent drikkevand.

25 konvojer med nødhjælp på vej

Frivillige og ansatte fra Røde Kors arbejder i døgndrift med hjælpearbejdet. Hos Filippinsk Røde Kors’ hovedkvarter i Manila sidder frivillige i skiftehold og pakker nødhjælp.

”Vi gør, alt hvad vi kan, men det er en fysisk umulig opgave at klare på få dage. For os handler det om at få så meget nødhjælp ud som muligt. Men vi har brug for hjælp,” siger Anders Ladekarl.

25 konvojer med nødhjælp er på vej til Tacloban – et af de værst ramte områder. Men er endnu ikke nået frem grundet den meget usikre sikkerhedssituation.