Den kraftige cyklon Pam rammer Vanuatu i Stillehavet

Natten til lørdag har en voldsom cyklon ramt østaten Vanuatu i Stillehavet og skabt massive ødelæggelser. Vi hjælper ofrene med husly, mad og vand. Vanuatu _rodekors _cyklonen _p
 
 

En af de kraftigste cykloner nogensinde

Cyklonen 'Pam' bliver betegnet som en kategori 5-cyklon, som er det højeste på skalaen. Med vindstød på helt op til 300 kilometer i timen er Pam en af de kraftigste cykloner, der har ramt den sydlige del af Stillehavet. Udover Vanuatu har cyklonen også ramt lande som Fiji, Salomon Øerne, Tuvalu, Papua New Guinea og Kiribati.

Støt ofrene for cyklonen i Vanuatu

Cyklonen giver massive ødelæggelser

Vanuatu har 220.000 indbyggere fordelt på 65 øer. Da de voldsomme vindstød ramte landets kyster skabte det store oversvømmelser, og der meldes nu om enorme ødelæggelser. I hovedstaden Port Vila på øen Etafe er tusindvis af huse jævnet med jorden. Det endelige dødstal er endnu uvist, da man stadig ikke har det fulde overblik over skadernes omfang på de enkelte øer. Strømnedbrud gør det vanskeligt at komme i kontakt med befolkningen på nogle af de mindre øer, der har været særligt hårdt ramt af cyklonen.

"Vi gør lige nu alt for at vurdere omfanget af cyklonens ødelæggelser, men vi ved, at der er massivt behov for hjælp. Ifølge vores seneste meldinger er minimum 48.000 mennesker berørte af katastrofen og har brug for husly, vand og mad," fortæller Røde Kors' katastrofechef Arne Vågen.

200 frivillige hjælper ofrene for cyklonen Pam i Vanuatu

Flere end 200 Røde Kors-frivillige kæmper lige nu for at bringe mennesker i sikkerhed og uddele basal nødhjælp som mad, vand, tæpper og hygiejneartikler til de mange mennesker, der er berørt af katastrofen. Vi uddeler også materialer, så familier kan genopbygge de huse, der er blevet ødelagt efter de voldsomme vindstød og oversvømmelser.

Røde Kors' beredskab før katastrofen

Allerede inden cyklonen ramte, assisterede Røde Kors myndighederne i Vanuatu med at oprette 26 evakueringscentre i hovedstaden Port Vila. Det lokale beredskab omfattede bl.a. også radiovarsling til befolkningen på de fjerntliggende øer.