Røde Kors asylcentre skaber struktur og normalitet i børnenes hverdag

Røde Kors sætter struktur på skole, fritid og aktiviteter for de to brødre Mohammed og Yamen, der bor på Center Jelling. Struktur for børnene skaber normalitet i hverdagen.

Klokken 14 præcist samles indskolingsbørnene i miniklubben på Røde Kors asylcenter i Jelling. Pædagogerne liner dagens aktiviteter op. Børnene kan vælge mellem at lave kastanjer, spille computerspil, tegne eller synge og danse sig ind på hitlistens top 20 i spillekonsollens verden.

To drenge står klar til at give den gas med de håndholdte controllere. Drengene er de første på listen, som Røde Kors-pædagogen styrer. Børnene synger og danser parvis til tidens popsange, og der er allerede skrevet otte par på listen.

”Børnene er sammen på tværs af alder, nationalitet og hvor lang tid, de har været her på centeret. Som oftest taler de forskellige sprog, men de kan mødes i dansen, som de fleste børn har tilfælles,” siger Lenette Ørnsholt, der er pædagog på Center Jelling.

Røde Kors arbejder med struktur og regelmæssighed

De to brødre Mohammed på 10 år og Yamen på 9 år har været på centeret i fem måneder. De kom til Danmark for mere end et år siden og bor sammen med deres forældre og 3-årige lillesøster i det, der tidligere var en plejehjemsbolig i centrum af Jelling.

Familien kommer fra Syrien og har oplevet krig, bomber, flugt, en bådtur over Middelhavet og en videre flugt til Danmark. Dagligdagen har med andre ord været omtumlet og kaotisk de seneste par år. Den er stadig fyldt med angst og bekymringer om, hvad fremtiden bringer. Nu har familien og især børnene brug for en stabil hverdag.

Røde Kors’ pædagogiske arbejde bygger på stuktur, rutiner og regelsmæssighed i skolen og fritiden for at skabe så normal en hverdag som mulig.

Hver dag er samme rutine. Mohammed og Yamen spiser morgenmad med familien. Så går de i skole indtil kl. 14, hvorefter de går i miniklubben. Når de kommer hjem, spiser de mad og går ud og leger eller cykler med nogle af deres venner. Inden sengetid får de lov til at spille computer.

Børnene har brug for at koble fra

Yamen har gået i skole i et år, inden familien kom til Danmark. Nu går han i Røde Kors’ specialklasse. Klassen er for de børn, der har særlige vanskeligheder eller har svært ved at koncentrere sig.

”Jeg kan godt lide, når vi ser film. Vi har set Batman og Lego-film,” fortæller Yamen, som også godt kan lide matematik og at arbejde ved computeren.

Hver fredag mellem 11 og 14 laver læreren mad sammen med børnene. Efter det fælles måltid ser de en film sammen. Det kan være svært for børn, der har set eller oplevet voldsomme begivenheder, at koncentrere sig i længere tid. For dem er det vigtigt også at lave aktiviteter, hvor de kan slappe af og glemme det, der ellers fylder.

Nye skolekammerater fra andre lande

Storebror Mohammed har gået i skole i to år i Syrien og Libyen, som familien i første omgang flygtede til. Han savner sine gamle klassekammerater og husker, hvordan han dengang kunne blive ved og ved med at lave matematik.

”Nu kan jeg godt lide at lege med mine venner fra asylcentret. De kommer fra Syrien, Hviderusland og Tjetjenien. I skolen kan jeg godt lide at skrive tal og bogstaver,” siger Mohammed, der er i gang med at lære det danske skriftsprog, som er meget anderledes end det arabiske, han kender.

Stærk rollemodel i karatetræner

En gang om ugen går 18 af børnene fra asylcentret til karatetræning. Træneren har det grønne bælte. Han kommer fra Syrien og er tidligere beboer på asylcenter Jelling. I dag har han fået ophold i en nærliggende kommune. Han er meget populær blandt de drenge, han træner, og fungerer som en god rollemodel.

”Jeg har været til karate to gange, og jeg kan rigtig godt lide det. Jeg vil gerne være stærk ligesom vores træner,” siger Mohammed.

Genkendelige rutiner på alle Røde Kors' asylcentre

I asylfasen kommer asylansøgerne ofte til at opholde sig på flere forskellige asylcentre. Det kan derfor være en stor hjælp, at strukturen er den samme på alle Røde Kors’ centre.

”Vi har for eksempel rutiner omkring samlingen, hvor vi altid synger en fælles sang, inden vi spiser. Forleden sang vi tommelfingersangen, og en pige, der lige var kommet hertil fra et andet asylcenter, lyste op i et smil. For den sang kunne hun genkende fra den klub, hun kom fra. ” fortæller Lenette Ørnsholt.

”Vi har de samme rutiner hver dag i miniklubben, så børnene kan overskue, hvad der skal ske. Sker der for meget på en gang eller er der uklarhed omkring, hvad de skal lave, opstår der øjeblikkelig uro og utryghed,” fortæller Røde Kors-pædagogen.

Når der skabes normalitet i dagligdagen, er det med til at skabe ro for børnene, så de kan glemme de bekymringer og oplevelser, som familien bærer rundt på.

”Vi gør alt for at børnene kan have det sjovt og mærke, at de er børn.”