Belejret syrisk by ligger i dag i ruiner

”De værste menneskeskabte ødelæggelser jeg nogensinde har set.” Sådan beskriver generalsekretær Anders Ladekarl det syn, der mødte ham i Homs, da han besøgte Syrien i denne uge.Store ødelæggelser i byen Homs i Syrien. Ruiner over alt i gadebilledet.
 
 

15.08.2014 kl: 15:30. Tekst af Klaus Nørskov. Foto: Røde Kors


Hundredetusinder er flygtet ud af byen Homs i Syrien, og tusinder er blevet dræbt. Indtil til maj var indbyggerne i den gamle bydel i Homs indespærret i to år uden mulighed for at modtage hjælp på grund af kampe mellem det syriske regime og oprørsgrupper.

Hjælp de krigsramte i Syrien

Anders Ladekarl har som en af de få udefrakommende haft mulighed for at besøge den gamle bydel i Homs og med egne øjne se de omfattende ødelæggelser. Og han er rystet over omfanget.

”Den gamle by i Homs er ødelagt i en grad, som man skal se for at tro det, og behovet for hjælp til mennesker i og omkring byen – og i hele Syrien – er enormt,” siger Anders Ladekarl.

Det arbejder frivillige fra Syrisk Arabisk Røde Halvmåne (SARC) med døgnet rundt, men ressourcerne er utilstrækkelige – kun omkring halvdelen af de nødvendige midler til den humanitære indsats er til stede. Flere end 10 millioner mennesker har lige nu brug for hjælp i Syrien, og knap 6,5 millioner er internt fordrevne.

Ingen fred i sigte i Syrien

Kampene ved Homs er slut i dag, men der kæmpes hårdt mange andre steder i landet og de humanitære behov er voksende.

Syrien har brug for hjælp

”Desværre kan man jo ikke rigtigt se en ende på konflikten. Til gengæld kan man se, at de mange nødhjælpsarbejdere og frivillige fra SARC ser endnu mere slidte og trætte ud, end de gjorde, sidst jeg var i Syrien for et års tid siden.”

”De gør et fantastisk stykke arbejde og løber store personlige risici for at hjælpe de mange ofre,” siger Anders Ladekarl.

Syriske hjælpearbejdere beskudt af snigskytter og granater

En af de frivillige, som har løbet sådan en risiko er Baher Kayal. Da Røde Kors 8. februar i år endelig fik tilladelse af de syriske myndigheder til at køre ind i Homs med nødhjælp, kørte Baher af sted med sine kolleger med hjælp til 4.000 mennesker.

Men næppe have lastbilerne med nødhjælp krydset frontlinjen, før de kom under beskydning. To af lastbilerne måtte vende om med sønderskudte dæk. Baher fortsatte og begyndte at laste nødhjælpen af, da nabohuset blev ramt af en mortergranat.

”Da nødhjælpen var blevet læsset af, måtte vi flygte i fuld fart, da vi blev beskudt af både snigskytter og granater. Jeg er stadig rystet over oplevelsen, men også stolt over at have fået nødhjælp frem under umulige forhold,” fortæller han.