Mobiltelefoner skal skabe sikre fødsler

En sms-tjeneste og en ny-udviklet app skal være med til at redde tusindvis af fødende kvinder og deres børn og dermed løse et af verdens største problemer. MWW Presse2 Kvinde Med Mobil
 
 

28.02.14. kl: 12:05 Af Troels Donnerborg

Antallet af mobiltelefoner i ulandene er eksploderet og vokser med over 50 procent om året i Afrika. Brugen af smart phones er i lande som Etiopien allerede en etableret del af landets sundhedsstrategi.

Derfor går vi i Røde Kors nu ind i et nyt samarbejde med Københavns Universitet og organisationen Maternity World Wide om ubredelsen af et sms-system og en nyudviklet app, der skal redde fødende kvinder og deres børns liv.  

Flere kommer til lægen

Sms-systemet fortæller, hvornår de fødende kvinder skal gå til tjek på klinikken, og hvad der er sundt at spise. Erfaringerne fra et forskningsprojekt på Zanzibar, som Københavns Universitet har lavet viser, at langt flere kvinder får hjælp af en uddannet jordemoder i forbindelse med fødslen, hvis de undervejs i graviditeten har fået sms’er.

60 procent af kvinderne, der deltog i projektet fødte med en uddannet jordemoder mod kun 47 procent i en kontrolgruppe. Derfor bliver tjenesten nu udrullet på hele Zanzibar.

Appen, der stadig er under udviklingen, sikrer, at fødselshjælperne kan se videodemonstrationer på deres eget sprog af, hvilke håndgreb, de skal benytte for at undgå, at en kvinde forbløder eller et spædbarn omkommer.

Forskel på liv og død

Jytte Roswall fra Røde Kors ser store muligheder i samarbejdet.

”Københavns Universitet og Maternity World Wides arbejde er af faglig meget høj kvalitet, så vi tror virkelig på, at den her teknik kan gøre en forskel på liv og død i de yderområder, hvor alle endnu ikke er blevet uddannet grundigt.”

Og Anne Marie Frøkjær Barrie fra Maternity Worldwide følger op.

”Jeg kan ikke sige, hvor mange kvinder, vi kan redde. Men vi ved præcis, hvilke ting, der skal til for, at vi stopper med at miste mødre og spædbørn. Og de ting kan de her systemer.”