Alle mennesker elsker deres børn

I dag blev den ærefulde Florence Nightingale-medalje uddelt til to danske sygeplejersker. Medaljen er en international pris, der gives til sygeplejersker fra hele verden, som har udført et stykke arbejde, der er udover det sædvanlige. Prisen uddeles af Internationalt Røde Kors hvert andet år, og med fredagens vindere har kun 40 danske sygeplejersker modtaget medaljen siden 1920. Jytte Birthe Jensen var én af tre indstillede til prisen, men hun vandt den ikke i denne omgang.Jytte Birthe Jensen
 
 

Af Mads Mostrup Jensen, Dansk Sygeplejeråd 19/05/17 | Foto: Thomas Sjørup

Det blev lidt ensformigt i længden: Helt almindelige familier med helt almindelige problemer og helt almindelige, sunde børn.

Efter en håndfuld år som helt almindelig sundhedsplejerske blev Jytte Birthe Jensen i 2000 ansat i Dansk Røde Kors’ asylafdeling på Center Sandholm, og der har hun været lige siden.

”Der er aldrig en kedelig dag. Det er en kæmpe udfordring at møde forældre, der har en helt anden tilgang til sundhed og børneopdragelse, end vi har herhjemme,” fortæller hun.

Arbejdet, som har indbragt Jytte Birthe Nielsen titlen som Årets Sundhedsplejerske i 2016 og nu en indstilling til Florence Nightingale Medaljen, består blandt andet i at tage den første sundhedssamtale med nyankomne børnefamilier.

”Det er spændende at være med til at præge dem og fortælle, hvordan vi ser på opdragelsen af børn i Danmark. Der kan komme diskussioner ud af det, men jeg oplever, at forældrene er meget lydhøre,” siger hun.

”Mange af de familier, jeg arbejder med, har ikke haft mulighed for at læse om spædbarnspleje, og de har ikke kontakt til forældre og andre, der kan lære dem, hvordan man passer små børn. Senere, når vi har opfølgende besøg, kan vi se, at de fleste tager vores gode råd til sig. Det dejligt at kunne gøre en forskel,” siger Jytte Birthe Jensen.

Hun har gennem årene været i kontakt med et væld af nationaliteter, der alle har deres eget syn på børnelivet.

”Fælles for alle forældre, uanset hvor i verden de er fra, er, at de elsker deres børn og vil det bedste for dem. Det er et rigtigt godt udgangspunkt,” konstaterer Jytte Birthe Jensen.