Rapport fra felten: Mød en hjælpearbejder

Aslan er 21 år. I 1½ år har han risikeret sit eget liv som frivillig i Syrien. Han har været i første række med hjælp til kvæstede efter bombeangreb og ved trafikulykker. Og han har set lidt af hvert.
 

Thumbnail
Aslan, som er frivillig i Syrien, fortæller om evakueringen af de indespærrede fra Ghouta.

Da Røde Kors fik lov til at evakuere civile ud fra Ghouta i marts, tog Aslan og hans kolleger imod beboerne, da de kom ud af den sønderbombede bydel:

”Vi modtog 2.000 flygtninge fra Ghouta på ganske få timer. Vi delte vand, juice og kiks ud med det samme. Vi havde også tilberedt varm mad til dem. Folk var jo meget sultne, for de havde gået langt og været indespærret uden forsyninger meget længe.

Vi lavede et kodesystem, så vi kunne inddele folks skader i rød, gul og grøn. De røde, kraniebrud og andre livstruende kvæstelser, blev sendt til behandling omgående. De andre blev simpelthen nødt til at vente.

Jeg har været frivillig for Røde Kors i 1½ år, så jeg har set det hele før. Men det rører det mit hjerte, at folk har det så skidt. Derfor bliver jeg ved.”

I alt 12.000 mennesker forlod det belejrede Ghouta ad fem humanitære korridorer. De gik mange kilometer med hvad de kunne bære. Dem, der ikke selv kunne gå, blev støttet af de mere raske. Nu er de en del af de 6,5 millioner syrere, der er på flugt fra den endeløse krig.