11-årige Sagars skole i Nepal er nu sikret mod jordskælv

32.000 klasselokaler blev ødelagt under jordskælvet i Nepal. Vi hjælper 34 skoler med at blive sikre igen. 11-årige Sagars skole er den første.

Af Troels Donnerborg / Foto: Sailendra Kharel

11-årige Sagar spytter tandpasta ud på jorden foran sit hus. 

Klokken er seks, og han er lige stået op.

Der hænger stadig morgendug i bakkerne omkring hans landsby Risshising Patan tyve minutters jordvejs-kørsel fra den nærmeste mindre by Bimad. Om et par timer skal han i skole, og han skal først nå at lave sine lektier på stråmåtten ved døren. 

En dobbelt katastrofe

Sagars største idol er skoleassistenten på hans skole. Hans drøm er at blive skolelærer, og han ved, han skal studere hårdt, hvis han skal nå sin drøm. For han er fra den lave kaste dhaliterne, og der er lang vej op ad samfundets stige hernede fra bunden af. 

Så for Sagar var jordskælvet i 2015 en dobbelt katastrofe.  

"Jeg spiste ris inde i køkkenet, da jordskælvet kom. Vores tag begyndte at ryste, og jeg var ret bange. Så jeg gik ud til vores okse, men alle græd og råbte udenfor."

SAGAR

 • Yndlingsfarve: Skyblå
 • Yndlingsdyr: Ræv
 • Yndlingsspil: Dandy Bio - Nepals nationalspil.
 • Idol: Skoleassistenten på hans skole. 
 • Pligter: skærer græs og fodrer familiens ene okse. Fejer gulvet i huset og hjælper sin mor med at hente vand oppe ved den vandhane i landsbyen cirka 500 meter væk.

Bekymret for sin revnede skole

Efter et par timer gik han op til skolen. 

"Jeg var ret bekymret for, om den var ødelagt, for jeg har gået der, siden jeg var helt lille, og jeg kunne se, at den var revnet. Så jeg fik det meget dårligt."

Sagar var bange for, at han ikke kunne gå i skole længere. Men efter bare fem dage genoptog lærerne undervisningen. Så da et nyt stort jordskælv ramte blot et par uger efter, sad han bag sin skolepult og modtog undervisning i sit hovedsprog nepali. 

"Vi løb allesammen ud og samledes uden for, og så fik vi fem dages ferie igen. "

Koncentrationen forsvandt

Da Sagar igen skulle i skole var hans fokus forsvundet. 

"Jeg var bange for at sidde derinde, fordi den jo kunne falde sammen om os. Frygten var inden i mig, og jeg kunne ikke koncentere mig. Jeg var bange for, at vi ville blive fanget inde i skolen," siger han.

I løbet af sidste år spurgte Røde Kors derfor Sagars far Shastra, om han ville hjælpe med

JORDSKÆLVETS EFFEKT

 • 7.8 på Richterskalaen. 
 • 8.856 omkom. 
 • 22.309 mennesker blev sårede
 • Flere end 800.000 huse blev ødelagt. 
 • Flere end 4 millioner blev hjemløse. 
 • Blev efterfulgt af et stort efterskælv den 12. maj på 7.5 på Richterskalaen. Det jordskælv var også dødeligt og fik yderligere huse til at falde sammen

Sagars far sikrede skolen

Han arbejder i byggebranchen, men er nu også trænet som murer og ved, hvad der skal til for at bygge sikkert.  

"Jeg er glad for, at skolen og Røde Kors spurgte mig, om jeg ville hjælpe, og jeg synes, jeg har lært meget. På den måde var det også en mulighed for mig," siger han. 

"Jeg har hjulpet i skolen før, så det var naturligt for mig at springe til".

Sagars far synes, at det mest udfordrende ved byggeriet var brugen af det stål, der skulle graves tre fod ned og bindes sammen med jerntråd. Men det han har lært under byggeriet vil han nu også bruge til at bygge sit eget hus om, når han får råd. 

2:46 minutes Troels møder 11-årige Sagar fra Nepal

Tænker ikke på det mere

"Jeg har fået meget selvtillid, og jeg er sikker på, at jeg selv kan bygge et stærkt hus. Jeg er i kontakt med Røde Kors og jeg vil også gerne hjælpe på andre skoler. Jeg vil gerne koncentrere mig om præcis den her type opgaver," siger han. 

Sagar har ugentlige jordskælvsøvelser i skolen, hvor de træner i at gemme sig under skolepultene, men ellers tænker han ikke ret meget på jordskælv længere. 

"Jeg føler mig sikker nu, og jeg føler slet ikke, jeg tænker over det længere," siger han. 

32.000 klasselokaler blev ifølge FN ødelagt under jordskælvet. I Dansk Røde Kors jordskælvssikrer og reparerer vi i samarbejde med Hong Kong Røde Kors og Fransk Røde Kors 34 skoler i distrikterne Tanahun og Lamjung til gavn for 1892 elever.  

Sagars skoler Deepyyootee Primary School i Rising Patan i distriktet Tanahun er den første. 

STØT NU