Sådan hjælper vi de flygtede forældreløse børn

På grænsen mellem Uganda og Sydsudan hjælper frivillige fra Røde Kors de børn, der er flygtet uden deres mor og far. De genfinder børnenes familie og skaber en hverdag med fritidsaktiviteter.
 
 

Af Troels Donnerborg, 2014, Foto: Poul Madsen

 

13-årige Mayen har skiftet t-shirt og er med bussen i dag. Han skal flytte til et mere permanent sted sammen med 1.500 andre beboere fra flygtningelejren Nyumanzi ved den ugandisk-sydsydanesiske grænse, hvor han har boet de seneste to måneder.

”Jeg glæder mig til et hjem og en have,” siger han spændt.

Mayens drøm er ikke langt fra den fremtid, der venter ham og alle de andre, der i dag har pakket kufferter og stofposer og taget deres pæneste tøj på for at tage turen lidt længere ind i Uganda ad hullede jordveje i et par af FN’s busser.

Fodboldmål på vej

Chanelle Corena arbejder på stedet for Røde Kors i Danmark. Hun fortæller, at hver flygtningefamilie får et stykke jord i en landsby og et sæt med presenninger, som de selv skal sætte op som husly.

Derudover får de madvarer, kogegrej, dunke til vand og andre dagligdags fornødenheder. Den danske støtte skal gå til at få boret vandhuller, skabt rene toiletter og opgraderet sundhedsklinikken med medicin i den landsby, flygtningene bliver en del af.

Og så skal den gå til at købe fodbolde og fodboldmål, så der kan blive lavet sportsaktiviteter og skabt netværk til de forældreløse børn.

Sport modvirker depression og ensomhed

“De børn, der ikke har nogen familie, risikerer at blive ret sløve, sure, ensomme og nogle gange ret deprimerede. Derfor vil vi også gerne skabe nogle sportsaktiviteter for dem, siger Chanelle Corena og fortsætter: 

”Vi vil træne de lokale, så de både bliver dygtige fodboldtrænere og også samtidig kan vejlede om HIV og andre relevante emner. Vi tror på, det kan skabe et netværk for de her børn, som kan blive altafgørende for deres psykiske og fysiske helbred.”

Langt de fleste af de sydsudanesiske børn, der flygter til Uganda uden deres forældre får en ny familie, som bliver værger for dem. Det fortæller Akasa Adiges. Han er en af Uganda Røde Kors’ 69 frivillige i området og er ansvarlig for at tage sig af de forældreløse børn.

Specialtrænede frivillige følger børnene

Når børnene kommer til en ny familie, tjekker udvalgte og specialtrænede Røde Kors-frivillige op på deres situation hver uge. De sikrer, at børnene får den mad, de skal have og har det godt mentalt

”Vi opdager nogle gange, at de ikke får det, de skal have af vitaminer, fordi de spiser for ensidigt. Det forsøger vi at hjælpe dem med, ligesom vi lytter til dem, når de gerne vil tale om deres forældre eller familie.”

Akasa er også ansvarlig for at hjælpe flygtninge, der har mistet kontakten til deres familie med at søge efter de forsvundne familiemedlemmer gennem Røde Kors’ internationale eftersøgningssystem. 

”Jeg kan se, hvor stor forskel det gør,” siger han.