Jonna bringer julehjælpen ud

Kom med bag scenen, når vi i november og december følger planlægningen af julehjælpen i Nørre Snede - Ejstrupholm. De frivillige er klar, og ambitionerne er høje, men opgaverne er mange, inden julefreden kan sænke sig d. 24 december. Jonna Møllemann

Mandag d. 14. november 2016 - 6 uger til juleaften

Julen er formentlig kun lige begyndt at lure ude i horisonten for de fleste af os.

Imens man tager sig selv i at tænke "Bliver det ikke tidligere og tidligere, at der kommer pebernødder på butikshylderne", så har de frivillige, der koodinerer Røde Kors' julehjælp skam været i gang længe, og det gælder også for Jonna.

Hun har allerede købt ænderne.

I fællesskab med to andre kvinder arrangerer Jonna julehjælp i Nørre Snede - Ejstrupholm. 

Jonna, Anita og Elle har været et fast juleteam i flere år. 

"Ja, vi er jo nogle gamle koner", siger Jonna og griner, imens hun forsætter: "Jeg er selv 73. Anita, hun er den unge af os på blot 72. Og så er der Elle. Hun er 80, men det skulle man nu ikke tro.  - og så er der vores mænd!".

Juleholdet sniger sig op på seks personer, når kvinderne har sat deres mænd i gang, og det er de bestemt ikke blege for.

Til sammen sørger de seks personer for, at juleforløbet spiller lige fra den første information sendes ud, til den sidste familie har hentet deres julepakke d. 21. december.

 

Opgaver er der nok af 

Allerede her i starten af november har Jonna og de andre sendt information ud i lokalområdet om, at det er tid til at søge.

Der er blevet sendt besked ud på skolens forældreintra, og der er blevet lagt en flyer i alle børnehaverne.

"På denne her måde sikrer vi os, at alle børnefamilier, der kan have brug for at søge julehjælp, får besked. Vi ved selvfølgelig, at der er et vist antal, der vil søge, men der kommer også altid nye til hvert år.", fortæller Jonna.

Når alle ansøgningerne er kommet ind, så ruller bussen.

Der skal købes ind, hentes varer, pakkes kasser og bringes ud til dem, der ikke selv har mulighed for at afhente.

Jonna og de andre kvinder formår ikke bare at få deres mænd til at hjælpe, men at få hele byen til at hjælpe med at løfte opgaven.

Kartoflerne hentes hos den lokale avler, Kjeldsenfabrikken i byen kommer med småkager, den lokale brugs sørger for at lægge appelsinkasser til side, der kan pakkes varer i og en lokal chauffør låner sin lille lastbil ud til at fragte alle varerne i.

 

I år får børn af indsatte og flygtningefamilier en særlig gave

Foruden julehjælpen har Jonna også været frivillig kontaktfamilie for en flygtningefamilie fra Irak og frivillig i fængslet.

"Jeg kan ikke helt huske, hvor længe jeg har været frivillig. Jeg blev en del af Røde Kors, da min mand og jeg blev kontaktpersoner for en irakisk familie. Dengang havde deres søn lige lært at gå, og nu er han en nydelig ung mand på 18 år.", forklarer Jonna og forsætter: "Jamen, så har jeg vel været frivillig i en 17 års tid."

Siden da er antallet af frivillige aktiviteter i Jonnas liv kun blevet flere. Og alle de mennesker, Jonna hjælper til daglig, bliver selvfølgelig husket her op til jul. 

Derfor har hun fået en anonym lokal sponsor til at donere 360 kasser med LEGO. Tanken er, at kasserne skal fordeles mellem de indsatte i fængslet og flygtningefamilierne.

Så kan de indsatte give en julegave til deres børn, og de danske kontaktfamilier kan give til flygtningebørnene. 

"Jeg går og venter på, at alle kasserne bliver leveret. Forhåbentlig kommer de snart, så vi kan få det hele på plads inden jul. Jeg ved bare ikke helt endnu, hvordan det skal koordineres i praksis, at alle får deres gave", fortæller Jonna.

Og det er ambitionerne om at give den absolut bedste jul til alle, der gør, at julehjælpen må i gang tidligt, og at der skal en del hænder til at nå i mål.

Men Jonna tror fuldt og fast på, at missionen nok skal lykkedes inden d. 21. december, så julefreden kan sænke sig:   

"Hvis jeg lod mig stoppe af de problemer, der eventuelt kunne opstå, så nåede jeg jo ingen vegne. Vi må bare tage det hele som det kommer i den næste tid".


Følg med på Facebook og her på siden i løbet af november og december, hvor vi følger Jonna og hele julehjælpsgruppen i Nørre Snede – Ejstrupholm i deres forberedelser op til jul.