Azat Ullah er et af krigens glemte børn

I 2011 sender en menneskesmugler en 13-årig afghansk dreng på flyet til Danmark. Drengens far er blevet dræbt af Taleban, og hans mor har solgt jorden for at betale rejsen. Drengen bliver nægtet asyl, men får opholdstilladelse og placeres i Sandholmlejren. Det er her, Ole møder ham første gang Azat Del

Facebook Share Twitter Share

Ole Boisen er uddannet skuespiller og frivillig i Røde Kors. Han overtager forældremyndigheden for Azat Ullah. Azat Ullah kan ikke dansk, og derfor foregår alle deres samtaler gennem en tolk.

»Jeg tror hurtigt, Azat Ullah forstod, at det var mig, der skulle hjælpe ham i gang med et nyt liv i Danmark, men jeg tror ikke, han vidste, at jeg var frivillig,« siger Ole Boisen.

Familien kontakter Ole fra Pakistan

En dag bliver Ole kontaktet af Azat Ullahs familie på Facebook. De sender beskeder, hvor de åbenhjertigt takker for hans hjælp. Men inden længe beder de Ole om penge.

”Azat Ullahs mor er syg. Vi har svært ved at klare det økonomisk. Kan du ikke sende os penge?” lyder det.

Ole giver samme svar på alle beskederne. Han er frivillig, og han hjælper Azat Ullah. Han forstår deres situation, men hans ansvar er Azat Ullah. Han kan ikke redde en hel familie i et andet land, og han vil ikke betale af egen lomme, for hvor ender det så?

Der kommer også opkald på Skype. Ole besvarer dem aldrig. Beskederne på Facebook hober sig op, og da Ole svarer nej, bliver de mere anklagende.

”Det er hårdt at have dem boende. Vi har ikke råd til det. Hvordan kan du sidde der i Danmark og være ligeglad med os?” skriver den slægtning, som Azat Ullahs mor og søskende bor hos.

Ole finder sin grænse som frivillig

Efter tre måneder vil Ole ikke finde sig i det mere, og han ringer til Røde Kors. Han får aftalt et møde med Azat Ullah og en tolk. Han forklarer Azat Ullah, at han under ingen omstændigheder vil finde sig i beskederne.

”Jeg har ikke før været nødt til at sætte mine grænser for frivillighed, men nu kilede familien sig tydeligt ind mellem mig og Azat Ullah, og jeg kunne se, hvor hårdt det sled på ham”, siger Ole.

Familien skaber splid

Beskederne stopper, men Azat Ullah er ked af det. Han er i klemme mellem sin familie og sin værge.

”Efter jeg brød med familien, var Azat Ullah forståeligt nok vred og skuffet. Han følte sig svigtet af mig og sikkert også af sin familie, fordi de pressede mig så hårdt. Efterfølgende var der en periode, hvor vores kontakt var meget dårlig,” siger Ole Boisen.

Ole Boisen stopper med at besøge Azat Ullah i en periode.

»Ting tager tid, og jeg ville ikke presse ham, men jeg var selvfølgelig bange for at have såret ham for dybt. At miste ham. Jeg overvejede min situation som frivillig, men det var ham, der var presset og ikke mig. Der skal mere til, at jeg melder fra som frivillig i Røde Kors, eller som værge for Azat Ullah. Meget mere!” siger Ole Boisen.

Forholdet bliver langsomt bedre igen. Azat Ullah er i dag 15 år, han snakker dansk og kommer tit på besøg i Oles hjem i Valby og hilser på hans familie. Han går i folkeskole i Lynge, og Ole har foreslået ham at blive tolk.

Ved siden af arbejder Azat Ullah på et lager, og det er Oles fornemmelse, at der ikke længere er det samme pres på Azat Ullah, nu hvor han selv kan sende penge hjem til sin familie.