Ditte Nørgaard Goor
Kommunikationsmedarbejder

Uden Jimmi var fireårige Mads blevet kvalt

Fireårige Mads var tæt på at blive kvalt, da et stykke gulerod satte sig fast i halsen. Heldigvis kunne den 45-årige pædagogmedhjælper Jimmi Nørregren førstehjælp. Mads overlever, og derfor blev Jimmi nomineret til prisen som Årets Førstehjælper.

Jimmi ser en dreng komme op bag ved Mads, mens han samler en stor gren op fra jorden. Drengen svinger grenen, og den rammer Mads hårdt i baghovedet. Få sekunder inden har Mads proppet munden fuld af gulerod fra eftermiddagsfrugten. Slaget forskrækker Mads, der begynder at græde. Men kort tid efter holder gråden op. Guleroden sidder fast.

"Han satte bare i et hyl, som pludselig blev til noget andet. Og så tænkte jeg ikke, jeg handlede bare," husker Jimmi om episoden den tirsdag i april sidste år.

Fem gennemførte førstehjælpskurser gør, at Jimmi handler hurtigt. Han banker Mads i ryggen med det samme. Men det hjælper ikke. Jimmi bliver nervøs, for der skal mere til, før Mads spytter gulerodsstykkerne ud.

"Jeg vender ham på hovedet og fortsætter med at slå til, og så græder han pludselig igen. Så ved jeg, at der er hul igennem. Jeg er bare glad for, jeg var der, da det skete," siger Jimmi.

 

Forældres værste frygt

I dag løber Mads rundt i sin blå flyverdragt på bondegårdslegepladsen i Lynge, hvor hans udflytterbørnehave kører til hver morgen med bus fra Østerbro. Det er her, han nær blev kvalt sidste år. Jimmi arbejder ikke længere som pædagogmedhjælper i børnehaven, men er taget med tilbage til legepladsen sammen med Mads' mor Mette Jakobsen. Det er voldsomt for hende, når Jimmi fortæller historien.

"Det gør ondt helt ned i maven på mig. Jeg kan slet ikke forklare det. Det er bare den værste frygt, man har som forældre, at der sker noget med ens barn, når de er væk fra en," fortæller Mette.

Der er mange kvadratmeter at holde øje med på den store legeplads. Heldigvis stod Jimmi lige ved siden af, da Mads fik maden galt i halsen.

"Det er jo vores job at passe på børnene. Så jeg er bare glad for, at jeg kunne hjælpe Mads," siger Jimmi Nørregren beskedent, imens han viser Mette, hvor det hele skete.

FAKTA OM FØRSTEHJÆLP

  • Hvert år falder 3.500 personer i Danmark om med hjertestop uden for hospitalet.
     
  • To ud af tre danskere, som falder om med hjertestop, får livreddende førstehjælp af vidner. Tilbage i 2001 var det kun hver femte.
     
  • For hvert minut der ikke gives livreddende førstehjælp, falder chancen for overlevelse med 10 pct.

Kilde: Trygfonden & Dansk Hjertestopregister

Gode mennesker, der gør en forskel

Siden episoden har Jimmi og Mette ofte talt om den forårsdag, som står så tydeligt i deres erindring. Og der er tit blevet sagt tak og givet kram.

"Det er så svært at sige tak, for Mads' liv kan ikke gøres op i penge eller flasker vin. Man kan bare være glad og taknemlig for, at der er så gode mennesker omkring ens barn," siger Mette og bliver rørt.

Mads har ingen mén fra ulykken. Men han husker tydeligt, at Jimmi måtte slå ham hårdt i ryggen, for at få guleroden op. Derfor minder han ofte sig selv og andre om, at maden skal tygges ekstra godt. Ellers får man den galt i halsen.

Årets Førstehjælper 2015

For 24. gang uddelte Røde Kors i foråret prisen Årets Førstehjælper 2014 til Jimmi Nørregren, der har reddet Mads med førstehjælp. Præmien var en check på 10.000 kr., som for tredje år i træk var sponsoreret af Aleris-Hamlet Hospitaler.

Ud over Jimmi Nørregren var de nominerede: