Tag børnene med i køkkenet: Sikkerhed og gode råd

Du kan sagtens have børnene med i køkkenet. Det er både sjovt og lærerigt. Tv-kokken Christian Bitz giver dig nogle gode råd til, hvordan du sikrer, at dine børn ikke brænder sig i køkkenet.

Se Christian Bitz og hans to døtre komme med gode råd i køkkenet

Christian Bitz har taget døtrene Biance og Filippa med i køkkenet for at vise, at man sagtens kan lave mad med ungerne, uden nogen kommer til skade.

Uheld kan ske

Gode råd til at undgå forbrændingsulykker
Her er nogle gode råd til, hvordan du undgår, at dine børn brænder sig, når I laver mad sammen i køkkenet.

  • Stå altid ved siden af, når børnene bruger komfuret
  • Beskyt armene ved at bruge lange grillhandsker
  • Arbejd i roligt tempo med varme gryder og pander
  • Forbered et sted til at sætte de varme ting fra ovnen
  • Hold yderst på metalhåndtag for at undgå forbrænding
  • Lad ikke barnet flytte rundt på gryder fyldt med varme væsker
  • Giv børnene klare regler for, hvad de må og ikke må ved komfuret
  • Lær børnene, at de ikke skal stå med hovedet lige ind over gryden
  • Lær børnene, at de ikke må løbe rundt i køkkenet
  • Luk ovndøren efter brug, så ingen snubler over den eller brænder sig på den
  • Hæld ovnretter over i andre serveringsfade for at undgå, at børnene brænder sig, når de tager på dem ved bordet
  • Sørg for at ledninger til elkedlen eller andet ikke hænger ud over bordkanten, hvor børnene kan få fat i dem.

Når skaden er sket - gode førstehjælpsråd til forbrænding og skoldning
Hvis uheldet er ude, og nogen brænder sig på ovnen eller komfuret eller får varme væsker på sig, så skal du gøre følgende:

  • 1. Skyl straks med rindende køligt vand på det forbrændte sted
  • 2. Fjern løstsiddende tøj smykker omkring området men fjern ikke evt. fastbrændt tøj
  • 3. Bliv ved med at skylle mindst 10 min, eller til det ikke svier mere

OBS: Hvis der er tale om en større forbrænding, hvor vablen er større end en 5-krone, skal du efter afkøling straks kontakte egen læge eller skadestue! Og hvis personen bliver bevidsthedssvækket eller koldsvedende, så skal du straks ringe 1-1-2.

2:22 minutes

Gode råd til at undgå snitteulykker

Her er en række gode råd, du kan bruge, når du har børnene med i køkkenet.

  • Brug en kniv, der passer i størrelsen til barnets hånd
  • Brug altid skarpe knive - sløve knive kan smutte, da der skal presses ekstra hårdt
  • Brug et stort og stabilt skærebræt, der ikke vipper
  • Lær børnene at bøje fingerspidserne ind, når de skærer
  • Stå altid ved siden af, når børnene skærer, så du kan holde øje og guide hvis nødvendigt
  • Skær runde og glatte madvarer over, så de ligger stabilt, når barnet skal skære i dem
  • Lær dine børn, at man bevæger sig roligt rundt i et køkken og fx ikke står og fægter med knivene
  • Læg evt. et vådt viskestykke under spækbrættet, så det ikke glider
  • Lær barnet ikke at lægge knive tæt på bordkanten, da de kan falde ned og gøre skade
  • Lad mindre børn stå på en skammel, så de får en god arbejdshøjde, når der skæres

Når skaden er sket - gode førstehjælpsråd til snitsår

  • Start med at lægge et sterilt kompres eller en ren serviet over såret for at stoppe blødningen
  • Hvis såret er urent, så skyld såret med rent vand
  • Forbind herefter såret med sterilforbinding eller plaster
  • Hold altid øje med, om der udvikles infektion

OBS: Hvis såret er mere end 1,5 cm langt og over 0,5 cm dybt og gaber, så skal du kontakte læge eller skadestue. Du skal også kontakte læge eller skadestue, hvis såret sidder tæt på et led.

2:16 minutes

Prøv selv Christian Bitz' blomkålssalat
1 blomkål

50 g kapers

2 spsk sojasovs

100 g fetaost eller parmesanost

Saften af 1 citron

Masser af dild

2 spsk olie

Skær et blomkålshoved helt fint. Hele blomkålen, undtagen blade, kan bruges. Kom revet ost, kapers, citronsaft og dild. Krydr med salt og peber og kom lidt olivenolie på toppen.

Prøv også Christian Bitz' sommerpandekager - både børn og voksne vil elske dem
250 g mel

½ tsk salt

4 æg

6 dl sødmælk

Korn fra 1/2 vaniljestang

2 spsk smeltet smør

Bland mel, vaniljekorn og salt sammen i en skål. Pisk æggene sammen med mælken i en anden skål. Pisk mælkeblandingen i melet, og lad dejen hvile i 20 min.

Smelt smørret og rør i dejen. Steg pandekagerne gyldne - de skal helst være helt papirstynde. Serveres med rigelige mængder Nutella.

Gode råd til at undgå snitteulykker
Her er en række gode råd, du kan bruge, når du har børnene med i køkkenet.

Brug en kniv, der passer i størrelsen til barnets hånd
Brug altid skarpe knive - sløve knive kan smutte, da der skal presses ekstra hårdt
Brug et stort og stabilt skærebræt, der ikke vipper
Lær børnene at bøje fingerspidserne ind, når de skærer
Stå altid ved siden af, når børnene skærer, så du kan holde øje og guide hvis nødvendigt
Skær runde og glatte madvarer over, så de ligger stabilt, når barnet skal skære i dem
Lær dine børn, at man bevæger sig roligt rundt i et køkken og fx ikke står og fægter med knivene
Læg evt. et vådt viskestykke under spækbrættet, så det ikke glider
Lær barnet ikke at lægge knive tæt på bordkanten, da de kan falde ned og gøre skade
Lad mindre børn stå på en skammel, så de får en god arbejdshøjde, når der skæres