Forebyg skader på stranden

Stranden indbyder til mange sommeraktiviteter og selvom du måske ikke skal i vandet, er her et par råd til dig, der vil sikkert igennem strandturen.

Drik masser af væske
Hedeslag opstår ved kombination af fysisk aktivitet, høj luftfugtighed og manglende væskeindtagelse. Derfor er vigtigt, at du holder pauser fra varmen og sørger for at få rigeligt at drikke. Har du ikke drukket tilstrækkeligt med væske, så er du i risiko for at få et hedeslag. Oplever du svimmelhed, kvalme eller hovedpine, skal du gå i skygge. Dyp dine hænder i køligt vand eller læg kolde klude på underben, underarme eller pande. Drik samtidig masser af væske. Hjælper ingen af delene, skal du opsøge læge eller skadestue.

Husk solcremen
Når du solbader er det vigtigste, at du undgår solskoldning - brug derfor altid solcreme. En god tommelfingerregel er én håndfuld solcreme til én krop ca. 20 min. før du går ud i solen. Du skal altid smøre dig ind i solcreme igen, hvis du har badet, svedt meget eller har tørret dig med et håndklæde. Bliver du alligevel skoldet, skal du behandle det som en forbrænding. Afkøl derfor på det forbrændte område så hurtigt som muligt med køligt vand i ca. 30. minutter, eller indtil smerten forsvinder.

Undgå brandmænd
Brandmænd eller brændegopler er ikke farlige i Danmark, og du behøver ikke søge lægehjælp. Skrab over området med en barberskraber eller en anden skarp genstand (fx et kreditkort). På den måde fjerner du goplens nældeceller. Efter du har skrabet, skal du vaske efter med saltvand. Brug ikke ferskvand, da det kan få det til at svie igen.

Hold øje med skarpe sten og glaskår
Tag sko på, hvis du skal på en længere gåtur langs stranden, så du undgår at skære dig på sten og skarpe genstande. Er en person kommet til skade med små synlige blødninger, skal du først og fremmest sørge for at holde såret rent. Er en person kommet til skade med store synlige blødninger, skal du standse blødningen ved at presse mod den – enten med en hånd eller en finger. Tilkald hjælp, hvis nødvendigt.

Spring kun på hovedet, hvor vandet er dybt nok
Spring aldrig på hovedet, hvis du ikke kender vanddybden og bundforholdene. Hvis du får et slag mod hovedet ved et hovedspring eller ved et fald er det vigtigt, at du holder øje med tegn på hjernerystelse.

Tegn på hjernerystelse er hovedpine, kvalme, opkastning og synsforstyrrelser. Hvis disse symptomer opstår, er det vigtigt, at du opsøger læge, og følger lægens anvisninger.

Undgå at fryse
Når du er i vandet, er det vigtigt at være opmærksom på de tegn, som din krop udsender. Vand afkøler kroppen. Du skal derfor være opmærksom på ikke at blive alt for afkølet. Gå op af vandet, når du begynder at fryse. Afkøling går hurtig ud over din reaktionsevne, huden bliver følelsesløs og nerverne kan ikke længere styre musklerne. Du kan af den grund blive hjælpeløs og udmattet, når du er i vandet.

Baderåd

De fleste drukneulykker sker om sommeren, og derfor har Røde Kors i samarbejde med Rådet for Større Badesikkerhed samlet et sæt gode råd, der gør svømmeturen sikker for danskerne. Skulle der alligevel ske en ulykke, er det vigtigt at udvise stor forsigtighed, når du skal hjælpe og du må ikke udsætte dig selv for unødig fare. Læs bl.a. her hvordan du giver førstehjælp til en druknet person, eller hvordan du behandler en person med hovedskader.

Baderåd

6 gode baderåd:

  • Lær at svømme og springe rigtigt
  • Bad aldrig alene
  • Bad kun hvor det er tilladt
  • Gå kun ud til navlen
  • Svøm langs kysten
  • Bad aldrig med alkohol og euforiserende stoffer i blodet

Sådan giver du en druknet person førstehjælp:

Hvis en person er kommet til skade ude i vandet skal du starte med at skabe et overblik. Og inden du prøver at nå den forulykkede, skal du overveje: Er det muligt at nå den druknede uden at bringe dig selv i fare?

Kan du række eller kaste noget, der kan flyde ud til personen? Er personen i panik? Hvordan er strømforholdene? Det kan være svært ikke at gå i panik, hvis du oplever nogen være ved at drukne til søs. Men forsøg alligevel at bevare roen, så du kan vurdere, om det er muligt at nå ud til den druknende, uden at du selv risikerer at drukne. Der opstår ofte panik hos den person, der er ved at drukne, derfor må du ikke nærme dig personen, men række eller kaste noget, der kan flyde, som vedkommende kan gribe fast i.

Er det muligt at få den druknede på land, skal du vurdere, om personen er bevidstløs, og om der er vejrtrækning. En blåligfarvning af huden, kan være et tegn på utilstrækkelig vejrtrækning. Ring derefter 1-1-2.

Giv førstehjælp: Skab frie luftveje og påbegynd om nødvendigt Hjerte-lunge-redning, så hurtigt som muligt: Tryk 30 gange og herefter 2 pust mund-til-mund og fortsæt indtil hjælpen når frem. Den mængde vand, der er trængt ned i lungerne, er lille, så du skal ikke forsøge at fjerne den. Du kan udmærket give kunstigt åndedræt. Dog kan vand i næse og mund fjernes ved at vende den tilskadekomne om på siden i et kort øjeblik, inden du fortsætter H-L-R.