Sådan gør du, hvis dit barn får noget galt i halsen

 

Hvert år kommer 120.000 børn i alderen 0-10 år på skadestuen som følge af en ulykke. Det er mere end ét barn hvert femte minut. Hele døgnet rundt.

Og der er mange kilder til ulykker. Et barn kan falde og slå hovedet, spise giftige genstande som batterier eller de nysgerrige børnefingre kan komme for tæt på en varm grill. Men også mad, mønter og legetøj kan sætte sig fast i barnets hals.

Fremmedlegemer i halsen kan forårsage kvælningsulykker, hvis ikke den rigtige hjælp hurtigt iværksættes. Derfor har vi her lavet en guide til dig, så du ved, hvad du skal gøre, hvis dit barn pludselig får noget galt i halsen.

 

Tag et førstehjælpskursus og bliv i stand til at yde førstehjælp, hvis dit barn får noget galt i halsen

 

Hvornår er det livstruende at få noget galt i halsen?

Hvis et barn får mad, legetøj eller lignende galt i halsen, vil luftrøret blive blokeret. Der er to former for blokering af luftvejene – mild og svær tillukning af luftvejene. Og der er stor forskel på, hvordan man skal fjerne de to blokeringer:

 • Ved en mild tillukning vil barnet kunne få luft og derved være i stand til at hoste eller tale. En mild blokering er ikke livstruende, og fremmedlegemet i halsen kan oftest fjernes ved at få barnet til at hoste eller ved at give nogle slag i ryggen mellem skulderbladene.
   
 • Ved en svær tillukning kan barnet hverken hoste eller tale, og der er risiko for at barnet kan blive bevidstløst eller kvalt. Barnets læber, ører og næse kan blive blå, og barnet viser tegn på kvælning fx tager sig panisk til halsen. I en sådan situation er det vigtigt at handle hurtigt og yde livreddende førstehjælp. Det er barnets alder, der afgøre, hvordan du skal yde førstehjælp og forsøge at fjerne fremmedlegemet.  

Når noget galt i halsen bliver livstruende - børn under et år:

 • Læg barnet på maven langs din underarm med hovedet nedad
   
 • Giv fem slag med håndfladen mellem skulderbladene
   
 • Hvis fremmedlegemet ikke er kommet op, vend da barnet om på ryggen, og giv fem stød med to fingre på brystkassen midt mellem brystvorterne
   
 • Giv skiftevis fem slag i ryggen og fem stød i brystkassen, indtil fremmedlegemet kommer ud
   
 • Bliver barnet bevidstløst, er der tale om hjertestop. I det tilfælde skal du først ringe 1-1-2 og derefter påbegynde hjerte-lunge-redning
Thumbnail

Kvælning for børn over et år

 • Stil dig bag barnet og lad barnet stå foroverbøjet
   
 • Giv barnet op til fem slag i ryggen
   
 • Efter hvert slag skal du tjekke om fremmedlegemet er kommet op, og om barnet er begyndt at trække vejret
   
 • Hvis barnet ikke trækker vejret, giv da op til fem stød mod maven – også kaldet Heimlich-metoden: Læn barnet fremover. Stå eller sid bag barnet og hold rundt om ham/hende, som vist på billedet. Placer dine hænder ved navlen og tryk indad og opad.
   
 • Der gives op til fem stød i maven. Hold få sekunders pause mellem hvert stød. Hvis dette ikke løser problemet, skift mellem fem slag mod ryggen og fem stød i maven, indtil fremmedlegemet kommer op.
   
 • Bliver barnet bevidstløs, skal du ringe 1-1-2 og påbegynde hjertemassage
Thumbnail
Thumbnail

Se, hvordan Heimlich-metoden udføres på børn over et år

 

0:31 minutes

Barnet skal altid tilses af en læge, hvis Heimlich-metoden er blevet udført – også selvom fremmedlegemet er kommet op.

Heimlich-manøvren indgår som en fast del af vores førstehjælpskurser med fokus på førstehjælp til børn. Her bliver du bl.a. også undervist i førstehjælp ved faldulykker, forgiftning, feberkramper og hjerte-lunge-redning på børn.

 

Find et førstehjælpskursus nær dig

 

Denne artikel er i overensstemmelse med retningslinjerne fra European Resuscitation Council, Dansk Råd for Genoplivning og anbefalet af Dansk Førstehjælpsråd. Vi gør dog opmærksom på, at disse råd ikke bør stå i vejen for et førstehjælpskursus.