Aflåst sideleje, også kaldet stabilt sideleje , benyttes, når du er nødt til at forlade en person, der trækker vejret normalt. Eller hvis der er forhold, der gør, at det er mest hensigtsmæssigt at lægge personen på siden. Fx ved opkastning, ansigtslæsioner eller lignende.

Har du været vidne til en ulykke, og bliver du nødt til at forlade den tilskadekommne, skal du lægge ham i stabilt sideleje, for at sikre frie luftveje og forhindre kvælning. Dette gælder også hvis den forudlykkede er bevidstløs, men stadig trækker vejret normalt.

Sådan gør du:

Sæt dig på knæ ved siden af personen. Placer armen nærmest dig selv i en ret vinkel ud fra hans krop. Håndfladen skal vende opad.Bøj hans anden arm ind foran kroppen, og læg hånden, så hans håndryg kommer op på hans kind nærmest dig selv. Din håndflade skal vende mod hans.

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Bøj hans fjerneste ben, og træk i knæet, så du ruller ham om i sideleje.

Thumbnail

Ret på det bøjede ben, så både hofte og knæ er bøjet 90 grader.

Thumbnail

Ret på hovedet, så der er fri luftvej. Fortsæt med at kontrollere hans vejrtrækning.

 

 

Lær førstehjælp

Førstehjælp kan ikke læres alene på nettet. Alle bør tage et kurusus i førstehjælp for at kunne give kvalificeret og livreddende førstehjælp. Blandt vores førstehjælpskurser kan du finde lige præcis det du har brug for - uanset om du er ude efter et par timers introduktionskursus, et par timers genopfriskning eller et længere kursus.

Find kursus i førstehjælp her