Sikkerhed i sommerkøkkenet - undgå snitskader

Når skolernes sommerferie er i fuld gang, så skal vi hygge med børnene. Og det gælder også i køkkenet. Her giver tv-kok Christian Bitz dig nogle gode råd til, hvordan du passer på de små fingre, når der skal snittes grøntsager til sommersalaten.ChristianBitz_snittevideo
 
 

Af Ditte Goor. Foto: Martin Hald Jacobsen

Se Christian Bitz og hans to døtre komme med gode råd i køkkenet

Christian Bitz har taget døtrene Biance og Filippa med i køkkenet for at vise, at man sagtens kan lave mad med ungerne, uden nogen kommer til skade.

Gode råd til at undgå snitteulykker

Her er en række gode råd, du kan bruge, når du har børnene med i køkkenet.

  • Brug en kniv, der passer i størrelsen til barnets hånd
  • Brug altid skarpe knive - sløve knive kan smutte, da der skal presses ekstra hårdt
  • Brug et stort og stabilt skærebræt, der ikke vipper
  • Lær børnene at bøje fingerspidserne ind, når de skærer
  • Stå altid ved siden af, når børnene skærer, så du kan holde øje og guide hvis nødvendigt
  • Skær runde og glatte madvarer over, så de ligger stabilt, når barnet skal skære i dem
  • Lær dine børn, at man bevæger sig roligt rundt i et køkken og fx ikke står og fægter med knivene
  • Læg evt. et vådt viskestykke under spækbrættet, så det ikke glider
  • Lær barnet ikke at lægge knive tæt på bordkanten, da de kan falde ned og gøre skade
  • Lad mindre børn stå på en skammel, så de får en god arbejdshøjde, når der skæres 

Find et førstehjælpskursus nær dig

Når skaden er sket - gode førstehjælpsråd til snitsår

  1. Start med at lægge et sterilt kompres eller en ren serviet over såret for at stoppe blødningen
  2. Hvis såret er urent, så skyld såret med rent vand
  3. Forbind herefter såret med sterilforbinding eller plaster
  4. Hold altid øje med, om der udvikles infektion

OBS: Hvis såret er mere end 1,5 cm langt og over 0,5 cm dybt og gaber, så skal du kontakte læge eller skadestue. Du skal også kontakte læge eller skadestue, hvis såret sidder tæt på et led.

Se de hyppigste skader med børn i køkkenet - og få gode råd

Prøv selv Christian Bitz' blomkålssalat

1 blomkål

50 g kapers

2 spsk sojasovs

100 g fetaost eller parmesanost

Saften af 1 citron

Masser af dild

2 spsk olie

Skær et blomkålshoved helt fint. Hele blomkålen, undtagen blade, kan bruges. Kom revet ost, kapers, citronsaft og dild. Krydr med salt og peber og kom lidt olivenolie på toppen.

Her kan du få gode råd til at undgå, at børnene brænder sig i køkkenet.