Få førstehjælpsråd til haven

Sommeren nærmer sig, og vi rykker ud i haven. Men ved du, hvad du gør, hvis der sker en ulykke under havearbejdet, eller hvis dit barn forstuver foden på havetrampolinen? Her får du nogle gode råd.Haven Facebook
 
 

Af Stine Oksbjerg

Når solen skinner, og det bliver varmere i vejret, tilbringer mange mennesker mere tid udenfor i haven.

I mange tilfælde forløber aktiviteterne i haven uden problemer, men der kan også risikere at ske ulykker.

Her får du fem gode råd til, hvordan du yder førstehjælp, hvis der sker en ulykke med stigen, hækkeklipperen, grillen eller trampolinen, eller hvis du er vidne til en allergisk reaktion ved et bistik.

Førstehjælp ved hjernerystelse

Når nu du er kravlet op af stigen for at rense tagrenden, men pludselig mister balancen, falder ned og slår hovedet, er der risiko for hjernerystelse.

 • Det er vigtigt, at du observerer personen i de næste 24 timer for at sikre dig, at alt er som det skal være.
 • Hvis personen bliver sløv, omtåget eller bevidstløs, kan det være tegn på en blødning i hjernen, og du skal hurtigt ringe 1-1-2.
 • Man må godt have ondt efter et slag mod hovedet uden at kontakte læge. Men kommer der syptomer som nævnt ovenfor, eller der opstår kvalme, svimmelhed, synsforstyrrelser, hukommelsestab, ændret væremåde, klar væske eller blod fra næse og/eller ører, kan det være en alvorlig hjernerystelse, og du skal kontakte skadestuen.
 • Hvis personen ikke er ved bevidsthed, men trækker vejret normalt, skal du lægge personen i stabilt sideleje og ringe 1-1-2.

Førstehjælp ved afskårne fingre og tæer

Træerne og hækken i haven skal klippes til, men det kan også ske, at hækkeklipperen får fat i en finger eller tå i stedet for en gren.

 • Har personen fået klippet eller revet dele af fingrene eller tæerne af, skal du først forsøge at standse blødningen med et kompres.
 • Du skal forsøge at finde den afskårne legemsdel og lægge den i en plasticpose uanset tilstanden. Denne plasticpose kommer du ned i en anden plasticpose med isvand. Så ligger legemsdelen tørt og koldt.
 • Herefter skal du hurtigst muligt søge lægehjælp.

Find et førstehjælpskursus nær dig

Førstehjælp ved forbrænding

Grillmad er en kær spise om sommeren. Men grillen bliver meget varm, og hvis du kommer til at røre ved den, kan du få et brandsår.

 • En forbrænding kan være overfladisk eller dyb. Ved overfladiske forbrændinger er huden rød, varm, og der er smerter. Ved en dyb forbrænding er der blærer, der væsker, og huden kan være sort og væskende.
 • Afkøl det forbrændte område så hurtigt som muligt og i mindst 30 minutter med køligt vand.  Og fjern løstsiddende tøj og smykker. Hvis tøjet sidder fast, skal du lade det blive og afkøle uden på tøjet.
 • Ring 1-1-2, hvis det er en dyb forbrænding, der er større end personens arm. Eller hvis forbrændingen er hele vejen rundt om kropsdelen. Ring også 1-1-2, hvis personen er bevidsthedspåvirket eller har vejrtrækningsbesvær.
 • Ved en mindre forbrænding skal du kontakte læge eller skadestue, efter du har kølet forbrændingen, hvis blærerne er større end en femkrone, eller forbrændingen er sort og væskende.

Førstehjælp ved forstuvning

Det er sjovt at hoppe rigtig højt på havetrampolinen. Men hvis du lander forkert, er du måske uheldig at forstuve foden eller håndleddet.

 • Et forstuvet led er hævet og ømt, og der kan også være nedsat bevægelighed.
 • Det forstuvede led skal holdes i ro og løftes op og holdes over hjertehøjde, imens det bliver afkølet. Afkøl leddet i maks. 20 minutter med en indpakket ispose og hold så pause i 30 minutter.
 • Du er også en god ide at presse med en flad hånd mod det forstuvede led eller lægge en forbinding, som du kan lægge isposen ovenpå.
 • Symptomerne kan minde meget om et brækket led. Hvis personen ikke kan støtte på benet eller bevæge et led, skal du kontakte læge eller skadestue.

Find et førstehjælpskursus

Førstehjælp ved allergisk reaktion ved insektstik

Om sommeren deler du din have med bier og hvepse, og du kan blive stukket.

 • Bi- og hvepsestik er normalt ikke farlige, og du kan fjerne brodden ved et bistik med en nål eller skrab med en kniv. Brug ikke en pincet, da det klemmer giftsækken sammen og tømmer mere gift ud.
 • I nogle tilfælde kan et bi- eller hvepsestik udvikle sig mere alvorligt. Ring altid 1-1-2, hvis personen har kendt allergi over for insektstik, har voldsomme hævelser, udslæt på kroppen, vejrtrækningsbesvær eller føler utilpashed. Ring også 1-1-2, hvis stikket er lokaliseret i munden.
 • Hvis personen er bevidstløs og ikke trækker vejret normalt, har personen hjertestop, og du skal ringe 1-1-2 med det samme.
 • Start derefter Hjerte-Lunge-Redning (HLR) også kendt som hjertemassage og kunstigt åndedræt (30 tryk og 2 pust). Hastigheden er minimum 100 tryk pr. minut, og du skal trykke brystkassen ca. 5-6 cm ned.
 • Hvis I er flere, kan din hjælper ringe 1-1-2. Alarmcentralen vil guide jer til at finde en hjertestarter og påsætte den på personen så hurtigt som muligt.
 • Fortsæt med at give HLR, indtil ambulancen kommer, eller indtil der kommer normal vejrtrækning.

Se video og læs, hvordan 18-årige Thea reddede sin mor, da hun var i livsfare efter et bistik.

Thea blev forresten kåret som Årets Førstehjælper 2016 for sin flotte indsats.