Her er de bedste råd til en god og ansvarlig grillmester

En grillmester har altid overblik over maden på grillen, så pølserne får lige tilpas. En rigtig god grillmester har også styr på sikkerheden, så alle får mulighed for at spise med.Grill (1)
 
 

Af Eskil Meinhardt Hansen. Foto: Per Oksbjerg

Sommerførstehjælp > Her er de bedste råd til en god og ansvarlig grillmester

Sommer betyder lækre grillpølser og ristede asparges. Danskerne er vilde med at lave mad udendørs over åben ild, og børnene skal kunne være med. Den gode grillmester skal både have overblik over maden og samtidig have styr på sikkerheden.

Vil du være sikker på, at alle får mulighed for at smage dine perfekt grillede bøffer, så er det en god idé at følge førstehjælpsrådene. Førstehjælp handler både om at forebygge de farlige øjeblikke og behandle, hvis skaden først er sket.

Gode råd til grillen

Når du tænder op i grillen, er der seks ting, du skal tænke over:

•    Fortæl børnene, at grillen er tændt, og at den varm. Hold øje med grillen og hold kæledyrene væk fra den.
•    Sørg for at grillen står på et fast og ikke-brandbart underlag.
•    Tænd op med sprittabletter. Brug aldrig sprit, benzin eller lignende, da det kan give en eksplosionsagtig ild.
•    Pas på løsthængende tøj og smykker, når du rækker ind over grillen, og brug redskaber med lange håndtag.
•    Pas på brandfaren, når asken kasseres. Asken gløder i lang tid.
•    Grav ikke engangsgrillen ned i sand, da den gør sandet så varmt, at det kan give forbrændinger længe efter.

Førstehjælp ved forbrænding

Hvis der alligevel skulle ske en ulykke, så er det vigtigt at yde førstehjælp til personen, der har brændt sig.

•    En forbrænding kan være overfladisk eller dyb. Ved overfladiske forbrændinger er huden rød, varm, og der er smerter. Ved en dyb forbrænding er der blærer, der væsker, og huden kan være sort og væskende.
•    Afkøl det forbrændte område så hurtigt som muligt og i mindst ti minutter med køligt vand.  Fjern løstsiddende tøj og smykker. Hvis tøjet sidder fast, skal du lade det blive og afkøle uden på tøjet.
•    Ring 1-1-2, hvis det er en dyb forbrænding, der er større end personens arm. Eller hvis forbrændingen er hele vejen rundt om kropsdelen. Ring også 1-1-2, hvis personen er bevidsthedspåvirket eller har vejrtrækningsbesvær.
•    Ved en mindre forbrænding skal du kontakte læge eller skadestue, efter du har kølet forbrændingen, hvis blærerne er større end en femkrone, eller forbrændingen er sort og væskende.

Tag på førstehjælpskursus

Det bedste, du kan gøre for at være helt skarp på førstehjælpen, er at tage et kursus. Røde Kors tilbyder kurser i hele landet af varierende længde, så du altid kan finde et, der passer lige til dig og din families behov.

Find et førstehjælpskursus nær dig