Her er de bedste førstehjælpsråd til dig med grønne fingre

Haven er et fantastisk sted om sommeren, men udendørs aktiviteter kan resultere i mindre skader. Her er de gode råd til førstehjælp mod snitsår, insektstik og hedeslag.Førstehjælp I Haven (1)
 
 

Af Eskil Meinhardt Hansen

Sommerførstehjælp > Her er de bedste førstehjælpsråd til dig med grønne fingre

Det gode sommervejr kalder alle med grønne fingre udendørs. Uanset om du pusler med roser, dyrker kartofler eller klipper hækken, så er det rart at arbejde i haven.

Haveredskaber, stikkende insekter og bagende sol kan være årsag til småskader, men at lære en smule førstehjælp skader heldigvis overhovedet ikke.

Førstehjælp ved snitsår

Hvis du eller en anden skærer sig på et haveredskab, så er der fire punkter til den nødvendige førstehjælp:

•    Start med at lægge et sterilt kompres eller en ren serviet over såret for at stoppe blødningen
•    Hvis såret er urent, så skyld såret med rent vand
•    Forbind herefter såret med sterilforbinding eller plaster
•    Hold altid øje med, om der udvikles infektion

Hvis såret er mere end 1,5 cm langt og over 0,5 cm dybt og gaber, så skal du kontakte læge eller skadestue. Du skal også kontakte læge eller skadestue, hvis såret sidder tæt på et led.

Førstehjælp ved afskårne fingre og tæer

Skulle uheldet være ude, og der ryger en hel finger eller en tå, så er det vigtigt at yde den korrekte førstehjælp for at minimere skaden.

•    Har personen fået klippet eller revet dele af fingrene eller tæerne af, skal du først forsøge at standse blødningen med et kompres.
•    Du skal forsøge at finde den afskårne legemsdel og lægge den i en plasticpose uanset tilstanden. Denne plasticpose kommer du ned i en anden plasticpose med isvand. Så ligger legemsdelen tørt og koldt.
•    Herefter skal du hurtigst muligt søge lægehjælp.

Førstehjælp ved insektbid og allergisk reaktion

Bier og hvepse elsker din have lige så højt, som du selv gør, og de tager gerne del i havearbejdet. Det sker, at man bliver stukket, og normalt er sådan et stik ikke farligt. Du kan fjerne biens brod med en nål eller ved at skrabe med en kniv. Du skal ikke bruge en pincet, for den klemmer mere gift ud af brodden.

Nogle gange kan et stik udvikle sig mere alvorligt. Du skal altid ringe 1-1-2, hvis personen har en kendt allergi overfor insektstik, hvis personen får voldsomme hævelser, udslæt eller problemer med vejtrækningen, eller hvis personen føler sig utilpas på anden vis. Ring også 1-1-2, hvis personen er blevet stukket i munden eller i halsen.

Giv personen et glas koldt vand, for at forhindre at det hæver og blokerer luftvejene.

Førstehjælp ved hedeslag

Hedeslag opstår ved en kombination af fysisk aktivitet, høj luftfugtighed og manglende væskeindtagelse. Oplever du svimmelhed, kvalme eller hovedpine, skal du flytte dig selv til køligere omgivelser, hvor du kan få dine hænder i køligt vand eller få kolde klude på dine underben, underarme eller pande. Sørg for at få rigeligt med væske. Hjælper ingen af delene, skal du opsøge læge eller skadestue.

Tag på førstehjælpskursus

Det bedste, du kan gøre for at være helt skarp på førstehjælpen, er at tage et kursus. Røde Kors tilbyder kurser i hele landet af varierende længde, så du altid kan finde et, der passer lige til dig og din families behov.

Find et førstehjælpskursus nær dig