Lundbecks egen førstehjælpsinstruktør skaber tryghed

Bjarne Laursen står for at uddanne Lundbecks medarbejdere i førstehjælp og sikre, at der er hjertestartere tilgængelige på arbejdspladsen. Desuden rykker han selv ud, hvis en kollega får behov for førstehjælp. Bjarnes store arbejde med førstehjælp betyder, at Lundbeck er nomineret til Røde Kors’ Førstehjælpspris.Lundbeck Kursus
 
 

Af: Eskil Meinhardt Hansen

Hos Lundbeck nyder man rigtig godt af at have sin egen førstehjælpsinstruktør tilknyttet. Bjarne Laursen er koordinator for medicinalvirksomhedens vagtkorps, men står som instruktør også for at uddanne de knap 1700 medarbejdere i førstehjælp. I dag har cirka en fjerdedel af alle medarbejderne et gyldigt og opdateret førstehjælpsbevis.

”Jeg har været i virksomheden i 22 år, så alle ved, hvem jeg er. De føler ikke, det er en fremmed person, der holder førstehjælpskursus for dem, så de er mere trygge i at hoppe ud i opgaverne – både når det er fysisk eller mere teoretisk,” siger Bjarne Laursen.

”Når jeg har holdt et kursus, så kommer kollegerne dagen efter og spørger ind til undervisningen,” tilføjer han.

Kurserne er tilpasset medarbejdernes behov

Lundbeck beskæftiger sig både med forskning, udvikling og produktion af lægemidler. Virksomheden har hovedsæde i Valby, hvor der er 1500 ansatte, og en afdeling i Lumsås på Nordsjælland med 200 ansatte.

Find et førstehjælpskursus til din virksomhed her

Bjarne Laursen tilrettelægger førstehjælpskurserne, så medarbejderne, udover den grundlæggende førstehjælp, også undervises i mere fagrelaterede opgaver.

Eksempelvis bliver medarbejdere, der arbejder i laboratoriet, undervist i ætseulykker, og virksomhedens håndværkere har fået kursus i håndtering af ulykker med el.

En hjertestarter er kun fire minutter væk

Cirka ti gange om året rykker Bjarne Laursen selv ud på virksomhedens område, hvis en kollega får brug for førstehjælp. Der har både været tilfælde med en brækket arm, snitskader i køkkenet og én, der havde fået et ildebefindende.

Bjarne Laursen har også overblik over Lundbecks ni hjertestartere, hvoraf den nyeste blev hængt op i midten af februar.

”Jeg lavede en analyse over hjertestartere på vores områder og opdagede, at der var en mangel. Der skal hænge en hjertestarter, som man kan få til ulykkesstedet på højst fire minutter, så jeg gik til ledelsen og fik tildelt pengene,” siger Bjarne Laursen.

Bjarne Laursen, der er uddannet i førstehjælp gennem Røde Kors, roser Lundbecks ledelse for at prioritere førstehjælp så højt. Han oplever, at han har meget frie tøjler til at arrangere de kurser, som medarbejderne efterspørger.

Bjarne får topkarakterer

”Det er en rigtig god ide, at vi har en medarbejder i virksomheden, der kan undervise i førstehjælp. Det gør det meget fleksibelt at arrangere kurserne. Bjarne kender hele kulturen i virksomheden og ved, hvad de forskellige afdelinger og personalegrupper har brug for,” siger Pia Løvenkrands, som har indstillet Lundbeck til Røde Kors’ Førstehjælperpris.

Hun er chef for virksomhedens vagter, køkkenpersonale og rengøringspersonale og er meget begejstret for Bjarne Lauersens arbejde som førstehjælpsinstruktør.

”Der, hvor vi mærker succesen, er i medarbejdernes evaluering efter hvert kursus. De scorer topkarakterer hver gang,” fortæller Pia Løvenkrands.

Røde Kors' Førstehjælpspris

Årets Førstehjælpspris uddeles den 30. marts i Røde Kors’ Frivillighus på Blegdamsvej i København. Udover Lundbeck er også REFA og Vestergårdsskolen nomineret til prisen.