18-årige Thea blev Årets Førstehjælper 2015

Det var en rørt Thea Rasmussen, som i dag blev Årets Førstehjælper. Hendes indsats reddede liv, da hendes mor var tæt på at dø af et bistik. Vi uddelte også Førstehjælpsprisen til ’Børnehuset Rosenkilden’ for at uddanne medarbejdere og børn i førstehjælp.Årets Førstehjælper Thea
 
 

17.03.2016 Tekst Julie Lorenzen. Foto: Peter Sørensen. Det er Thea Rasmussen til højre og hendes mor Camilla Rasmussen til venstre

Hvis ikke 18-årige Thea Rasmussen havde lært førstehjælp under sin uddannelse som kok, ville hun ikke have sin mor Camilla i dag.

En varm august efterårsdag sidste år hygger familien Rasmussen sig i haven, da moderen Camilla pludselig bliver stukket af en hveps. Hun er meget allergisk over for bistik og stopper med at trække vejret. Heldigvis går Thea straks i gang med at give sin mor hjertemassage, og hun overlever.

Find et førstehjælpskursus nær dig

Derfor har vi i dag kåret Thea Rasmussen som vinder af prisen ’Årets Førstehjælper 2016’ på 10.000 kroner.

”Thea, du gjorde det helt rigtige. Du ringede efter hjælp, imens du gav den førstehjælp, du har lært. Derfor står din mor her i dag," sagde generalsekretær Anders Ladekarl om baggrunden for bedømmelsen.

"Du er et lysende eksempel på, at alder ingen rolle spiller, når det gælder om at kunne hjælpe andre mennesker. Og et eksempel på, at når ulykken sker i familien, er det vigtigt, at der er et familiemedlem, der kan førstehjælp. Tillykke."

Det var en glad vinder, der modtog prisen.

Læs, hvordan Thea reddede sin mors liv

”Jeg ved virkelig ikke, hvad jeg skal sige. Det er helt surrealistisk. Jeg føler det som et kæmpe skulderklap, og jeg er meget stolt,” sagde Thea Rasmussen efter prisoverrækkelsen.

Daginstitution hædret for førstehjælpsindsats

Det var ikke kun Thea Rasmussen, der fik en pris i dag. Vi uddelte samtidig Førstehjælpsprisen til en arbejdsplads, som har gjort en ekstra indsats for at uddanne medarbejderne i førstehjælp.

Her vandt daginstitutionen ’Børnehuset Rosenkilden’ i Helsingør.

I flere år er både medarbejdere og de ældste børn i daginstitutionen blevet introduceret til førstehjælp, så både store og små kan hjælpe hinanden og folk omkring sig.

Medarbejderne får førstehjælpen repeteret hvert år, ligesom sikkerhed er noget, der ofte diskuteres i daginstitutionen. For medarbejderne er det vigtigt, at alle skal kunne passe på hinanden. Det lærer de også børnene.

Meld dit arbejde til et førstehjælpskursus

Og for den indsats fik Børnehuset Rosenkilden altså Førstehjælpsprisen.

”Børnehuset Rosenkilden vinder Førstehjælpsprisen på grund af deres langvarige fokus på førstehjælp – ni år. Og fordi alle medarbejdere skal tage et kursus og have det genopfrisket hvert år, " sagde Nis Alstrup, administrerende direktør hos privathospitalerne Aleris-Hamlet og med i dommerkomitéen om baggrunden for bedømmelsen. Han tilføjer:

"Vi har desuden lagt vægt på, at de store børn også lærer førstehjælp. Når de får det ind så tidligt, vil de kunne hjælpe senere. Vi håber, mange andre institutioner vil gøre det samme.”

Alle skal lære førstehjælp

Med priserne ’Årets Førstehjælper’ og ’Førstehjælpsprisen’ vil vi sætte fokus på, hvor vigtigt det er at kunne førstehjælp.

I dag har kun hver tredje dansker et opdateret førstehjælpskursus, mens hver fjerde aldrig har taget et kursus. Vi mener, at alle danskere bør kunne førstehjælp. For det gør en forskel at handle.

Tag et førstehjælpskursus og lær at redde liv

Det er i år 25. gang, vi kårer Årets Førstehjælper, der hvert år går til en person, der har ydet en særlig og modig førstehjælpsindsats og reddet livet for en anden. Prisen på 10.000 kroner er sponsoreret af Aleris Hamlet Hospitaler.