Sådan kan du redde liv

Ved du egentlig, hvad du skal gøre, hvis din ven pludselig falder om? Hvis din mor får en voldsom allergisk reaktion? Eller hvis din kollega pludselig bliver dårlig på grund af diabetes? Her får du nogle gode råd.

Anders Heidtmann gik straks i gang med at give hjertemassage, da hans kone fik hjertestop. Thea Rasmussen vidste, hvad hun skulle gøre, da hendes mor var ved at dø af en allergisk reaktion. Og Christian og Rasmus Lyngholm Christiansen har stadig deres mor, fordi de handlede hurtigt, da hun gik i insulinchok.

De er alle tre nominerede til Årets Førstehjælper 2016.

Men hvad skal du egentlig gøre, hvis du står i en situation som Anders, Thea, Christian og Rasmus.

Her får du tre gode råd til, hvordan du redder liv, hvis du er vidne til hjertestop, insulinchok eller en allergisk reaktion.

Thumbnail

Thea reddede sin mor, da hun fik en livstruende allergisk reaktion efter et bistik i halsen

Førstehjælpsguide til allergisk reaktion ved insektstik:

(Bi og hvepsestik er normalt ikke farlige. Fjern eventuelt brodden ved et bistik med en nål eller skrab med en kniv.)

Brug ikke en pincet, da det klemmer giftsækken sammen og tømmer mere gift ud.

Ring altid 1-1-2, hvis personen har kendt allergi over for insektstik, har voldsomme hævelser, udslæt på kroppen, vejrtrækningsbesvær eller føler utilpashed. Ring også 1-1-2, hvis stikket er lokaliseret i munden.

Hvis personen er bevidstløs og ikke trækker vejret normalt, har personen hjertestop, og du skal følge proceduren ved et hjertestop.

 
Thumbnail

14-årige Christian og 24-årige Rasmus reddede deres mor, da hun fik insulinchok

Førstehjælpsguide ved diabetes:

Personen, som har for lavt blodsukker, føler sult, mathed, svimmelhed, er bleg og evt. koldsvedende. Vedkommende ryster og har sløret tale evt. aggressivt adfærd. Det lave blodsukker kan også medføre bevidstløshed og kramper.

Er personen vågen, giv da noget sødt at spise eller drikke, fx druesukker, sød saft, juice eller lignende Bliver tilstanden ikke hurtigt bedre, skal du søge lægehjælp.

Tal beroligende og optræd roligt.

Vurder med jævne mellemrum personens vejrtrækning og bevidsthed.

Hvis personen er bevidstløs og ikke trækker vejret normalt, har personen hjertestop, og du skal følge proceduren ved et hjertestop.

Thumbnail

Anders reddede sin kone, Tine, da hun pludselig fik hjertestop hjemme i familiens stue

Førstehjælpsguide ved hjertestop hos voksne:

Hvis personen er bevidstløs og ikke trækker vejret normalt, har personen hjertestop, og du skal ringe 1-1-2 med det samme.

Start derefter Hjerte-Lunge-Redning (HLR) også kendt som hjertemassage og kunstigt åndedræt (30 tryk og 2 pust). Hastigheden er minimum 100 tryk pr. minut, og du skal trykke brystkassen ca. 5-6 cm ned.

Hvis I er flere, kan din hjælper ringe 1-1-2. Alarmcentralen vil guide jer til at finde en hjertestarter og påsætte den på personen så hurtigt som muligt.

Fortsæt med at give HLR, indtil ambulancen kommer, eller indtil der kommer normal vejrtrækning.

Førstehjælpshelte kåres snart

Anders Heidtmann, Thea Rasmussen og Christian og Rasmus Lyngholm Christiansen er alle nominerede til Årets Førstehjælper 2016 for deres flotte førstehjælpsindsats.

Årets Førstehjælper er en pris på 10.000 kroner, som vi overrækker en gang om året til en person, som har reddet liv med førstehjælp. Vi kårer vinderen 17. marts.

Vi mener, at alle skal kunne yde førstehjælp. Men i dag er det kun hver tredje, som kan. Og hver fjerde har aldrig taget et kursus.