Martin gav sin far livreddende førstehjælp på genbrugspladsen

En lørdagstur på genbrugspladsen er ved at ende fatalt for Steen Beregaard Andersen. Han kollapser med hjertestop, men sønnen Martin Beregaard Andersen bevarer roen, giver den nødvendige førstehjælp og redder sin fars liv. Martin er nomineret til Årets Førstehjælper 2017.

1:53 minutes Martin - Årets Førstehjælper 2017

Steen åbner bildøren og får i et splitsekund øjenkontakt med sin voksne søn, Martin. ”Hjælp”, når han at råbe, før han trimler ud af bilen og falder bevidstløs om på asfalten. Steen har fået hjertestop.

Det er lørdag formiddag i påsken, og Steen og Martin er sammen kørt til genbrugspladsen i Skive – eller lossepladsen, som de kalder den på godt jysk. De skal tømme en trailer med gamle loftsbrædder, da familien er ved at renovere Steens hus.

Steen er 58 og bor sammen med sin kone Jonna og deres yngste søn i et villakvarter i udkanten af Skive. Kun få hundrede meter derfra bor Martin på 29, og den ældste bror bor også i nabolaget.

Steen arbejder på et slagteri i Kalmar i Sverige, men er af og til hjemme i en uge ad gangen. Så spiller han golf – gerne sammen med Martin.

Steen falder ud af bilen

Det er Steen, der har pakket traileren og kører bilen den formiddag. Allerede på vej til genbrugspladsen siger han, at han har det lidt skidt. Det ligner ikke Steen at sige sådan, fortæller Martin.

”Mens vi kører, tager han huen af, og jeg kan se, der er sveddråber på panden, men jeg slår det hen,” siger Martin, som tror, det kan skyldes bivirkninger fra noget medicin, som Steen tager.

Da de ankommer til genbrugspladsen, bliver Steen svimmel og må støtte sig til traileren. Martin beder ham sætte sig ind i bilen igen, mens han selv gør arbejdet færdigt.

Netop da Martin har tømt traileren, falder Steen ud af bilen. Steen lander på ryggen mellem bilen og båsen til træaffald.

Martin skynder sig hen til sin far og råber til personalet og nogle andre brugere på genbrugspladsen. De kommer styrtende for at hjælpe, mens Martin ringer til alarmcentralen.

”Ham fra lossepladsen flytter bilen, mens jeg holder min far,” siger Martin.

Han begynder at give hjertemassage og kunstigt åndedræt. Hurtigt tager en mand og en kvinde over, da Martin har telefonen i hånden.

”Kvinden siger, at hun aldrig har prøvet det før, men jeg siger, at det er lige meget – bare tryk,” husker Martin.

Midt i kaosset ringer Martin til familien

En ansat på genbrugspladsen kommer ilende med hjertestarteren, og de når at støde Steen tre gange, inden ambulancen kommer. Der er gået 12-13 minutter, da redderne tager over.

Midt i dette kaos er Martin fattet nok til at få ringet til Jonna, der skynder sig at køre mod genbrugspladsen med de to andre brødre.

”Hvis det var for sidste gang, skulle de have lov til at se ham,” siger Martin.

Personalet har spærret hele genbrugspladsen af, så der er plads til at en redningshelikopter kan lande.

”Luk mig ind. Det er min mand, der ligger der,” råber Jonna, da familien ankommer til den store, lukkede gitterport.

Familien når at se Steen blive fløjet væk i redningshelikopteren. De aner ikke, om han er død eller levende.

”Jeg spurgte redderne, hvor gode chancerne var for, at han overlevede. De var ikke gode, sagde de,” fortæller Martin.

HJERTESTOP

  • Hvert år får cirka 4.000 personer pludseligt hjertestop i Danmark uden for et hospital. Det er cirka 11 personer hver dag.

 

  • I 2014 hjalp forbipasserende til med genoplivning i 66 % af alle tilfælde af hjertestop uden for et hospital. Det er en tredobling i forhold til 2001, hvor 19 % trådte til.

 

  • Hvis der bliver ydet hjertelungeredning til en person med hjertestop, inden ambulancen ankommer, øges chancen for, at personen overlever med op til 400 %.
     
  • Fra 2001 til 2014 er der en markant stigning i andelen af patienter, der overlevede til og med 30 dage efter et hjertestop. I 2001 overlevede 3,9 % og i 2014 overlevede 12,7 %.

Kilde: Trygfonden

Steen er tilbage på golfbanen

Herefter følger et par hektiske dage for familien. Steen er indlagt på Skejby sygehus, og hans tilstand er stabil. Der går nogle dage, før de kan konstatere, at Steens hjerne ikke har taget skade.

”Jeg har det bedre nu, end jeg havde før. Der gik kun 14 dage, så var jeg tilbage på golfbanen igen,” siger Steen.

Det viste sig, at en kranspulsåre havde været lukket. Den blev åbnet med en ballonudvidelse på Skejby Sygehus, og scanningerne viser, hvordan blodet strømmer lystigt ud i kroppen igen.

Efter fire måneder er Steen tilbage på slagteriet i Kalmar på fuld tid.

”Havde jeg været alene i Sverige den dag, så havde jeg været død. Det er 110 procent sikkert,” siger Steen og vender sig mod Martin:

”Jeg er stolt af dig… Så kan vi komme ud og spille golf igen, jo.”

Kåringen af Årets Førstehjælper 2017

Martin er én blandt tre nominerede til prisen som Årets Førstehjælper 2017 hos Røde Kors. Vinderen af Årets Førstehjælper bliver kåret den 30. marts i Røde Kors’ Frivillighus på Blegdamsvej i København.

Vinderen modtager en check på 10.000 kroner, der for fjerde år i træk er sponsoreret af privathospitalet Aleris-Hamlet.