Daniel reddede 16-årig med førstehjælp

Daniel Gade har styr på sin førstehjælp. Det fik han brug for i august, da 16-årige Sebastian Lyngholm Thomsen faldt om med hjertestop på en løbetur. Daniel reddede Sebastians liv, og han er derfor nomineret til Årets Førstehjælper 2017.

1:55 minutes Daniel - Årets Førstehjælper 2017

Sebastian har altid dyrket sport. Før i tiden fodbold og volleyball, og nu er han springgymnast på Lyngs Idrætsefterskole på Thyholm nord for Struer, hvor han går i 10. klasse.

Her træner eleverne dagligt, og en løbetur på seks kilometer er normalt ikke den store udfordring.

Sebastian falder om med hjertestop

Alligevel er løbeturen tæt på at få alvorlige konsekvenser for 16-årige Sebastian. Efter 4,5 kilometer falder han om i vejkanten lige ved bygrænsen til landsbyen Lyngs.

Daniel på 21 kommer kørende på vej ud af byen sammen med sin mor. De kører langsomt, fordi der er chikaner på vejen. I bakspejlet ser han Sebastian dratte om.

”Først tænker jeg, det bare er skaberi. Hvis jeg skulle løbe så langt, ville jeg også smide mig på jorden,” siger Daniel.

En pige fra efterskolen forsøger forgæves at ruske liv i Sebastian, og det går op for Daniel og moren, at situationen er alvorlig. De bakker tilbage.

Daniel springer ud af bilen, og forsøger også at få liv i Sebastian, der er gået i krampe. Da Sebastian holder op med at trække vejret, ved Daniel præcis, hvad han skal gøre. Han har styr på sin førstehjælp.

Han begynder på hjertemassage, mens hans mor ringer til alarmcentralen.

Daniel kæmper for Sebastians liv

Flere og flere efterskoleelever kommer løbende og sætter sig i græsset på afstand af optrinnet. En forbipasserende kvinde giver kunstigt åndedræt, og en nabo kommer med et tæppe. Han hjælper også Daniel med hjertemassagen.

”Der er ikke ret meget snak. De ved godt, hvad der skal gøres,” siger Daniel.

Flere gange lykkes det at få liv i Sebastian, og han begynder at trække vejret, men hver gang de lægger ham i aflåst sideleje, forsvinder vejrtrækningen igen. Det sker omkring ti gange.

Pigen, der først havde tilset Sebastian, er løbet tilbage til efterskolen, og to fra personalet kommer kørende med en hjertestarter.

De forsøger at støde, men starteren støder ikke – formentlig fordi, Sebastian har en svag puls, som hjertestarteren kan måle, og så skal den ikke støde.

Efter cirka et kvarter ankommer ambulancen, og redderne tager over. Kort efter lander en redningshelikopter, og da Sebastian flyves væk, er hans tilstand stabil.

Hele forløbet har gjort, at Daniel er nomineret til Årets Førstehjælper af Røde Kors for sin indsats.

HJERTESTOP

  • Hvert år får cirka 4.000 personer pludseligt hjertestop i Danmark uden for et hospital. Det er cirka 11 personer hver dag.

 

  • I 2014 hjalp forbipasserende til med genoplivning i 66 % af alle tilfælde af hjertestop uden for et hospital. Det er en tredobling i forhold til 2001, hvor 19 % trådte til.

 

  • Hvis der bliver ydet hjertelungeredning til en person med hjertestop, inden ambulancen ankommer, øges chancen for, at personen overlever med op til 400 %.

 

  • Fra 2001 til 2014 er der en markant stigning i andelen af patienter, der overlevede til og med 30 dage efter et hjertestop. I 2001 overlevede 3,9 % og i 2014 overlevede 12,7 %.

Kilde: Trygfonden

”Dem, der har oplevet det, må være skræmte”

Selv husker Sebastian ingenting fra den dag i august. Efter en dag i kunstigt koma vågner han op og har det efter omstændighederne fint.

”Dem, der har oplevet det, må være skræmte, og dem, der har ydet førstehjælp, må have haft det endnu værre,” siger Sebastian.

Han har fået indopereret en ICD – en avanceret pacemaker, men lægerne kunne ikke finde årsagen til hans hjertestop.

”Når et helt ungt menneske pludselig falder om med hjertestop, skyldes det ofte, at de har en medfødt eller arvelig hjertemuskelsygdom, som ikke er diagnosticeret. 0,2-0,3 procent lider af dette, men det er bare langt fra alle, som er klar over det,” siger Carl Lekholm, der er speciallæge i kardiologi ved Aleris-Hamlet.

Sebastian er tilbage på halgulvet

Er man disponeret for hjertefejl øges risikoen for hjertestop ved motion, men det skal ikke afholde en fra at dyrke motion. Det er bedre at dyrke motion end at lade være.

”Lægerne siger, at jeg skal huske på, at jeg har den ICD. Jeg skal ikke være bange,” siger Sebastian, som igen dyrker springgymnastik på fuld knald.

Kåringen af Årets Førstehjælper 2017

Vinderen af Årets Førstehjælper 2017 bliver kåret den 30. marts i Røde Kors’ Frivillighus på Blegdamsvej i København. Der er tre nominerede. Vinderen modtager en check på 10.000 kroner, der for fjerde år i træk er sponsoreret af privathospitalet Aleris-Hamlet.

Udover Daniel er der to andre nominerede. Læs deres historier her: