Claus reddede sin løbemakker

Da Claus Brandorff finder sin løbemakker liggende på stien med hjertestop, reagerer han hurtigt. Med hjælp fra alarmcentralen giver han Simon Bønløkke førstehjælp og redder hans liv. Claus er nomineret til prisen som Årets Førstehjælper 2017.

1:43 minutes Claus - Årets Førstehjælper 2017

Sneen knaser under Claus’ sko, da han forsigtigt løber ned ad skrænten mod Søndersø i Værløse. Her skal han mødes med sin løbemakker gennem ti år for at jogge den sædvanlige tur rundt om søen.

Klokken har netop passeret halv seks om morgenen, men den hvide skovbund er med til at lyse en smule op i vintermørket. Claus undrer sig over, at han ikke kan se silhuetten af Simon, som plejer at stå klar på stien og vente.

Han overvejer, om Simon måske er forsinket på grund af sneen, men da han tænder sin pandelygte, ser han sin ven ligge på ryggen med en rallende vejrtrækning.

”Jeg skynder mig ned til ham og kan se, at hans briller og pandelygte ligger ved siden af ham. Jeg slår ham på kinderne og putter sne i hans ansigt, men han reagerer ikke, så jeg ringer 112,” fortæller Claus.

Alarmcentralen hjælper Claus med førstehjælpen

Claus begynder hurtigt at give den livsnødvendige førstehjælp. Han har en kvinde fra alarmcentralen på medhør, mens han venter på ambulancen.

Da Simons vejrtrækning ophører helt, beder hun ham gå i gang med at give hjertemassage og hjælper ham med at holde den rigtige rytme, så hjertemassagen bliver så effektiv som muligt.

”Jeg har installeret 112-appen, og jeg ringer op med den. Efterfølgende kan jeg se, at jeg har snakket med alarmcentralen i 15 minutter, inden ambulanceredderne når frem og overtager førstehjælpen,” siger Claus.

Claus’ indsats i det kvarter er så god, at han nu er nomineret til Årets Førstehjælper 2017 af Røde Kors.

Et hul i hukommelsen

Simon selv kan ikke huske noget som helst fra episoden i januar sidste år. Han har et sort hul i hukommelsen fra 14 dage før han fik hjertestop til tre uger efter.

”Det eneste, jeg kan huske, er at David Bowie døde i januar. Det er det absolut eneste,” siger Simon, som ellers har det godt i dag efter omstændighederne.

Han har fået indopereret en ICD – en avanceret pacemaker, og selv vurderer han, at han kører på 98-99 procent af samme kraft, som før han fik hjertestop.

Allerede efter få måneder genoptog han sin løberutine sammen med sin redningsmand, Claus, men han er tvunget til at holde nogle pauser, hvis pulsen kommer for højt op.

HJERTESTOP

  • Hvert år får cirka 4.000 personer pludseligt hjertestop i Danmark uden for et hospital. Det er cirka 11 personer hver dag.
     
  • I 2014 hjalp forbipasserende til med genoplivning i 66 % af alle tilfælde af hjertestop uden for et hospital. Det er en tredobling i forhold til 2001, hvor 19 % trådte til.
     
  • Hvis der bliver ydet hjertelungeredning til en person med hjertestop, inden ambulancen ankommer, øges chancen for, at personen overlever med op til 400 %.
     
  • Fra 2001 til 2014 er der en markant stigning i andelen af patienter, der overlevede til og med 30 dage efter et hjertestop. I 2001 overlevede 3,9 % og i 2014 overlevede 12,7 %.


Kilde: Trygfonden

Claus’ hurtige indsats var afgørende

At Claus reagerer så hurtigt, som han gør, er årsagen til at Simon har det godt i dag. Sandsynligheden for at overleve et hjertestop falder med ti procent for hvert minut, der går, før der gives hjertemassage.

I dag får 65 procent af dem, der falder om med hjertestop, førstehjælp af forbipasserende, og Simon var én af de heldige.

”Det kommer ofte bag på folk, når hjertestop opstår i forbindelse med idrætsudøvelse, for her er jo tale om raske mennesker, der lever sundt og holder sig i form. Men hjertestop kan ske for alle uanset alder og køn,” siger Carl Lekholm, der er speciallæge i kardiologi ved Aleris-Hamlet.

Carl Lekholm understreger, at det altid er bedre at dyrke motion end at lade være.

Kåringen af Årets Førstehjælper 2017

Vinderen af Årets Førstehjælper 2017 bliver kåret den 30. marts i Røde Kors’ Frivillighus på Blegdamsvej i København. Der er tre nominerede. Vinderen modtager en check på 10.000 kroner, der for fjerde år i træk er sponsoreret af privathospitalet Aleris-Hamlet.

Udover Claus er der to andre nominerede. Læs deres historier her: