Camilla fik livstruende allergi og blev reddet af sin datter

38-årige Camilla Rasmussen er tæt på at dø, da hun får en alvorlig allergisk reaktion efter et bistik. Heldigvis kan hendes datter, Thea, førstehjælp, og hun redder sin mors liv. Derfor er Thea nomineret til prisen ’Årets Førstehjælper’, som Røde Kors uddeler hvert år.

En søndag eftermiddag i august hygger familien Rasmussen sig med bål og snobrød i haven. Solen skinner, og familien nyder sommerdagen med udsigt over marker og grønne træer i Frørup ved Christiansfeld. 

18-årige Thea Rasmussen bor kun to huse væk fra sine forældre og to mindre søskende. Hun har lige sagt farvel til de andre og er gået hjem. Hun skal til at tage sine sko af, da telefonen ringer.

Det er Theas far i røret. Han fortæller, at hendes mor, Camilla, er blevet stukket af en bi på halsen. 38-årige Camilla er voldsomt allergisk over for bier og er ved at få det dårligt.

Thea bliver bange. Hun skynder sig derover. Hun ved, det kan ende galt, hvis der ikke bliver gjort noget meget hurtigt.

2:11 minutes Camilla blev reddet af sin datter

Camilla stopper med at trække vejret

Da Thea kommer tilbage til forældrenes have, har hendes mor svært ved at trække vejret. Camilla har taget sine allergipiller, men de er for langsomme om at virke. Hun er nødt til at lægge sig ned på græsset ved bålpladsen.

Lillebror Emil på 10 år har ringet 112 og taler med alarmcentralen. Thea tager telefonen og beder ham om at gå ned til sandkassen i den anden ende af haven og lege med søsteren Sidsel på to år. Theas far går med for at holde øje med børnene. De er bange.

Ambulancen er på vej. Alarmcentralen lægger røret på, men siger, at Thea skal ringe igen, hvis det bliver værre.

Thea sætter sig ned på græsset ved siden af sin mor. Hun taler til hende og forsøger at holde hende ved bevidsthed. Pludselig kan Thea ikke få kontakt til sin mor, og hun ringer atter til alarmcentralen.

Camilla trækker ikke længere vejret.

Thea giver hjertemassage, indtil ambulancen kommer

Thea har lært førstehjælp, da hun gik på kokkeskolen og går i gang med at give sin mor hjertemassage. Hun når et kort øjeblik at blive nervøs for, om hun nu gør det rigtigt. Men hun trykker til og håber bare, at det virker. Der er ikke andet at gøre.

Ambulancen når hurtigt frem. Redderne giver Camilla en indsprøjtning, og hun kommer endelig til sig selv. Hun hoster en masse, kigger sig forvirret omkring og spørger så efter Thea.

Camilla bliver kørt til Kolding Sygehus og er indlagt et døgn. Med sig hjem får hun en EpiPen. Det er en sprøjte, hun kan stikke i låret, hvis hun skulle blive stukket af en bi eller et andet insekt igen. Camilla har sprøjten med sig alle vegne. Det gør hele familien mere tryg.

FAKTA OM ALLERGISK REAKTION VED INSEKTSTIK

  • Hvert år behandles omkring 9.000 personer på skadestuerne i Danmark på grund af insektstik.

  • Der dør årligt en eller to personer i Danmark som følge af hvepse- eller bistik. Det reelle tal er dog nok højere.

  • Det skønnes, at omkring 3 % af befolkningen er allergisk over for insektstik.

  • Hvis man er allergisk over for hvepse- og bistik, kan det hurtigt udvikle sig til en yderst livstruende tilstand.

Kilde: Sundhedsguiden.dk

Camilla er sin datter evigt taknemlig

Hvis Thea ikke havde givet hjertemassage, kunne hendes mor være død. Det var hårdt arbejde at holde gang i hjertet, husker Thea. Men hun vidste bare, at hun var nødt til at fortsætte.

”Det føltes som en evighed, inden de kom. Jeg ved ikke, hvor længe jeg kunne være blevet ved. Det var hårdt, men jeg var jo nødt til at blive ved. Det var en kæmpe lettelse, da ambulancen kom. Så vidste jeg, at det nok skulle gå.”

Camilla Rasmussen har svært ved at sætte ord på sin datters store indsats. Øjnene bliver våde, og stemmen ryster en smule, når hun skal tale om det. Hun har takket sin datter mange gange, selvom Thea siger, at hun ikke behøver takke.

”Det gør ondt, når man tænker på, hvad der kunne være sket. Jeg ved ikke, hvad jeg skulle have gjort, hvis ikke hun havde været der. Selvfølgelig skal jeg sige tak. Jeg er så lykkelig over, at hun kunne førstehjælp, og at hun turde bruge det og ikke gik i panik. Hun har reddet mit liv,” fortæller Camilla.

Årets Førstehjælper 2015

Thea Rasmussen er en af de tre nominerede, når Røde Kors for 25. gang uddeler prisen Årets Førstehjælper til en person, der har reddet et liv med førstehjælp. Vinderen modtager en check på 10.000 kr., som for fjerde år i træk er sponsoreret af Aleris-Hamlet Hospitaler.

Ud over Thea Rasmussen er de nominerede: