Christian og Rasmus reddede deres mor fra at dø af insulinchok

Det er tæt på at ende fatalt, da diabetiker Malene Lyngholm Christiansens blodsukker falder voldsomt. Heldigvis reagerer hendes sønner Christian og Rasmus hurtigt og redder hendes liv. Derfor er de nu nomineret til prisen ’Årets Førstehjælper’, som Røde Kors uddeler hvert år.

14-årige Christian Lyngholm Christiansen har en helt almindelig skoledag foran sig. Han vågner ved, at hans mors vækkeur bliver ved med at ringe.

”Bip, bip, bip.”

Det bliver ved, men hun slukker det ikke.

Han undrer sig, men tænker, at moderen nok bare er lidt træt. Hun kan godt lide at sove.

Men Christian finder hurtigt ud af, at hans mor ikke bare er ekstra træt den morgen.

1:53 minutes Christian og Rasmus reddede deres mor

Mor ligger bevidstløs i sengen

50-årige Malene Lyngholm Christiansen er diabetiker og har levet med sygdommen, siden hun var ni år. Hendes to sønner Christian på 14 og Rasmus på 24 år er vant til deres mors sygdom. De kan efterhånden se på hende og mærke på hendes opførsel, hvis hendes blodsukker er på vej ned. Hun bliver usikker på hænderne og fjern i blikket.

Men den sommermorgen 18. juni sidste år i hjemmet i Holmegaard, er Malenes blodsukker styrtdykket i løbet af natten. Hendes to sønner har derfor ikke haft mulighed for at opdage de sædvanlige tegn.

Christian går ind til sin mor, der ligger i sengen. Han sætter vækkeuret på snooze-funktion, men da det ringer igen, slukker hun stadig ikke for det. Christian slukker uret og går hen og rusker i sin mor, men han kan ikke få kontakt. Malene er bevidstløs.

Christian er lidt forvirret, men er egentlig ikke bange. Han tænker med det samme, at han hellere må måle sin mors blodsukker. Noget han har set Malene gøre mange gange og også selv har prøvet.

”Jeg var ikke rigtig nervøs, før jeg så, hvor lavt hendes blodsukker var,” fortæller Christian.

Malenes blodsukker skal normalt ligge på over 4, men denne morgen måler det blot 1,2.

Vi følte os magtesløse

Storebror Rasmus er igen stået lidt for sent op og skal skynde sig afsted på sit arbejde som elektriker. Ude i køkkenet ser han, at Christian har lavet sukkervand, som de plejer at give deres mor, hvis hendes blodsukker skal op. Rasmus tænker ikke, det er noget alvorligt, men bliver lidt irriteret, fordi han allerede er forsinket.

Han går ind til soveværelset, hvor Christian forsøger at få Malene til at drikke sukkervandet. Men det er hun ikke i stand til.

Begge sønner kan førstehjælp. Rasmus tager over efter Christian og forsøger også at få kontakt til sin mor. Hun kommer kort til sig selv, men ryger lige så hurtigt væk igen. De beslutter sig for at måle blodsukkeret igen.

Det er kommet så langt ned, at apparatet ikke længere kan måle det. De prøver at få sukker ind i hendes mund, så gummerne i munden kan optage det, men det nytter ikke rigtig noget. Rasmus og Christian bliver efterhånden nervøse ved situationen.

”Det var foruroligende, og vi følte os magtesløse. Så vi bliver enige om at ringe til ambulancen,” husker Rasmus.

FAKTA OM DIABETES

  • 320.545 danskere har diabetes. Det svarer til en ud af 18 danskere.

  • I gennemsnit får 79 danskere hver dag konstateret diabetes.

  • Antallet af diabetikere er fordoblet på 10 år.

  • 200.000 danskere ved endnu ikke, at de har type 2-diabetes. Og 750.000 danskere skønnes at have forstadie til diabetes (prædiabetes).

  • En diabetiker kan få for lavt blodsukker, og det kan hurtigt udvikle sig til en livstruende tilstand.

Kilde: Diabetesforeningen 2013

Nu holder Christian og Rasmus mere øje med deres mor

Ambulancen er hurtigt fremme. Redderne giver Malene en indsprøjtning med ren glykogen, så hendes blodsukker kan komme op igen. Hun kommer langsomt lidt til sig selv.

Malene kunne i værste fald være død, og hun er meget imponeret over sine to sønner.

”Jeg er stolt af dem. De er jo opdraget med førstehjælp, men når det kommer så tæt på i familien, er det rigtig flot, at de bevarede roen og hjalp hinanden,” siger hun.

Malene har efter episoden fået en ny type insulin, der skal holde blodsukkeret mere stabilt. Familien har også fået en kanyle med glykogen, som den redderne brugte.

”Jeg er ikke nervøs for, at det sker igen. Vi holder mere øje med hende. Og nu har vi indsprøjtningen, vi kan give hende, hvis hun ikke er til at komme i kontakt med, ” fortæller Christian.

Årets Førstehjælper 2015

Christian og Rasmus Lyngholm Christiansen er en af de tre nominerede, når Røde Kors for 25. gang uddeler prisen Årets Førstehjælper til en person, der har reddet et liv med førstehjælp. Vinderen modtager en check på 10.000 kr., som for fjerde år i træk er sponsoreret af Aleris-Hamlet Hospitaler.

Ud over Christian og Rasmus Lyngholm Christiansen er de nominerede: