Anders reddede sin kones liv, da hun fik hjertestop

46-årige Tine Heidtmann får uden varsel et hjertestop hjemme i familiens stue. Heldigvis kan hendes mand, Anders, førstehjælp, og med hjælp fra resten af familien redder han sin kones liv. Derfor er han nomineret til prisen ’Årets Førstehjælper’, som Røde Kors uddeler hvert år.

Det er sent på aftenen 22. december, og hele familien er samlet hjemme i huset i Broby på Fyn. Dagen efter skal de sidste juleindkøb ordnes, så alt er klar til juleaften. Tine Heidtmann har været på arbejde hele dagen og sidder nu og slapper af med sit strikketøj i sofaen foran fjernsynet.

Tines mand Anders og parrets ældste datter 21-årige Line sidder også i stuen. Den mellemste datter Louise på 19 år spiller kort med sin 9-årige lillebror Martin inde på et andet værelse. 

Pludselig går Tine i krampe og ser helt mærkelig ud. Anders skynder sig over til hende for at mærke hendes puls. 

Der er ikke nogen.

1:46 minutes Anders reddede sin kones liv

Anders går i gang med førstehjælp med det samme

Anders ved med det samme, at hans kone har fået et hjertestop.

Han har været til flere førstehjælpskurser på sit arbejde, og han får hurtigt lagt Tine ned på stuegulvet og begynder at give hjertemassage.

Anders er rolig gennem hele forløbet, og det smitter af på datteren Line, som han får til at ringe 112. Alarmcentralen guider Anders og fortæller, hvor Line kan hente en hjertestarter tæt på familiens hjem. 

Line sætter højtaleren til på telefonen og efterlader den hos sin far. Hun skynder sig ud til familiens bil og kører hen til hjertestarteren, der hænger et par hundrede meter fra hjemmet.

Anders fortsætter med hjertemassagen.

”Selvfølgelig dør mor ikke”

I det andet værelse ved Louise og Martin stadig ikke, at deres mor har fået et hjertestop. Da deres far tænder hjertestarteren inde i stuen, kan de høre en masse bib-lyde fra maskinen. De spiller færdig og går derefter ud for at se, hvor lydene kommer fra.

Det går et par sekunder, inden det går op for Louise, hvad der sker. Hendes lillebror når også at komme ind i stuen og se sin mor ligge på gulvet. Det skal han bare ikke se, tænker hun og skynder sig at tage Martin væk.

På et tidspunkt spørger han: ”Hvad hvis mor dør?” Louise stivner kortvarigt, hun har slet ikke skænket det en tanke, at hendes mor faktisk er død. At det overhovedet er en mulighed.

”Selvfølgelig dør mor ikke,” svarer hun Martin.

Louise er ikke selv nået at blive rigtig bange, for hun har udelukkende fokus på at trøste Martin.

Tine overlever takket være familien

Anders har været i gang med førstehjælp i 17 minutter, da ambulancen når frem. Han har stødt Tine tre gange med hjertestarteren, men hendes hjerte slår stadig ikke.

Kig her, hvis du også vil lære førstehjælp

Redderne giver Tine to indsprøjtninger og fortsætter med at støde med hjertestarteren. Langt om længe begynder hendes hjerte at slå igen, og hun er i stand til at sige sit navn og personnummer til stor lettelse for familien. 

Tine Heidtmann ligger tre uger på hospitalet og får en pacemaker. Takket være familiens hurtige reaktion, har hun ingen alvorlige mén i dag.

FAKTA OM HJERTESTOP

 • 3.500 personer falder hvert år om med hjertestop uden for hospital i Danmark.
   
 • For hvert minut der går, fra personen falder om med hjertestop, til der gives livreddende førstehjælp, falder chancen for overlevelse med 10 %.
   
 • I dag får 65 % af dem, der falder om med hjertestop førstehjælp af tilfældigt forbipasserende. I 2001 var dette tal kun 20 %.
   
 • I dag overlever 11,6 % et hjertestop – det er tre gange så mange som i 2001, hvor tallet var 3,8 %.
   
 • 72 % af hjertestop herhjemme sker i folks eget hjem.

Kilde: Trygfonden og Dansk Hjertestopregister – rapport 2001-2013

Førstehjælpen kørte på refleksen

Tine kan ikke holde tårerne tilbage, når hun skal sætte ord på Anders’ og resten af familiens indsats.

”Det er jo fuldstændig fantastisk alt det, de gjorde. Og Anders har jo reddet mit liv. Det har været en voldsom oplevelse. Men når man er omgivet af mennesker, der elsker en, så kommer man igennem det”, fortæller hun.

Anders Heidtmann har tænkt en del over sin egen indsats den dag, hans kone var tæt på at miste livet.

”Jeg har faktisk undret mig bagefter over, at jeg overhovedet ikke var i tvivl om noget.  Jeg synes egentlig, det kørte på refleksen. Jeg gjorde bare det, jeg kunne og håbede på det bedste”, siger han.

Årets Førstehjælper

Anders Heidtmann er en af de tre nominerede, når Røde Kors for 25. gang uddeler prisen Årets Førstehjælper til en person, der har reddet et liv med førstehjælp. Årets Førstehjælper 2015 modtager en check på 10.000 kr., som for tredje år i træk er sponsoreret af Aleris-Hamlet Hospitaler.

Ud over Anders Heidtmann er de nominerede: