Ditte Nørgaard Goor
Kommunikationsmedarbejder

Uden Thomas var Mogens død foran Netto

71-årige Mogens Simonsen fik hjertestop, da han var på vej ind i supermarkedet. Heldigvis var Thomas Devantier på arbejde den dag. Han kunne førstehjælp og reddede Mogens' liv. Derfor er Thomas nomineret til prisen som Årets Førstehjælper.

En ulidelig varm solskinsdag i starten af juni sidste år kører 65-årige Karla Simonsen afsted i bilen for at hente sin mand Mogens. De har aftalt, at Mogens skal hente en pose kartofler i Netto, inden hun samler ham op. Intetanende kører Karla forbi ambulancerne ved supermarkedet. Men Mogens dukker aldrig op på mødestedet

"Jeg ved ikke, om det er 43 års ægteskab. Men da Mogens ikke kom, vidste jeg bare med det samme, at ambulancerne var der på grund af ham," fortæller Karla, der otte måneder efter stadigvæk er påvirket af den dags begivenheder.

Mogens Simonsen når aldrig ind i Netto efter kartoflerne. Ude foran Nørremark Centrets Netto i Vejle får han hjertestop.

Tog på arbejde på sin fridag

Ikke langt fra hvor Mogens falder om, er Thomas Devantier i færd med at ordne indkøbsvogne på parkeringspladsen. Han er ansat i Netto og har egentlig fri i dag, men er alligevel taget på arbejde.

Dagen blev alt andet end en almindelig arbejdsdag. En kunde, der har set hjertestoppet, løber hen og henter Thomas. Han bliver mødt af synet af en ligbleg Mogens med kongeblå læber. Drattet om i et grøntstativ.

Thomas kan førstehjælp, da han har aftjent sin værnepligt i Beredskabsstyrelsen. Han gav Mogens hjertemassage, mens en kunde overtog indblæsningerne for at hjælpe til. Der blev hentet en hjertestarter i kirken på den anden side af vejen, og den brugte Thomas også.

"Det var ulideligt varmt. Sveden stod af mig. Og så blev jeg fyldt med ærefrygt. Hvad nu hvis min indsats ikke havde nogen effekt. Men jeg tænkte bare: 'Kom nu. Du er nødt til at vågne'," fortæller Thomas Devantier.

Han kunne ikke få armene ned, da ambulanceredderne fortalte, at Mogens selv trak vejret og havde en nogenlunde normal puls.

FAKTA OM FØRSTEHJÆLP

  • Hvert år falder 3.500 personer i Danmark om med hjertestop uden for hospitalet.
     
  • To ud af tre danskere, som falder om med hjertestop, får livreddende førstehjælp af vidner. Tilbage i 2001 var det kun hver femte.
     
  • For hvert minut der ikke gives livreddende førstehjælp, falder chancen for overlevelse med 10 pct.

Kilde: Trygfonden & Dansk Hjertestopregister

Venner for livet

De første nætter hjemme fra sygehuset var ulidelige for Mogens. Thomas havde lagt alle kræfter i, da han gav hjertemassage. Og det kunne mærkes.

"Der skylder jeg altså Thomas lidt. Jeg bandede ham langt væk, for han havde virkelig givet mig smæk. Men alt det er jo heldigvis væk nu," griner Mogens, der ingen mén har udover en pacemaker.

I dag er alt tilgivet, og Thomas er siden ulykken kommet flere gange i ægteparrets hjem i Vejle. Ulykken er endt i venskab. Et venskab, som de alle værdsætter.

"Vi er taknemlige over for Thomas hele tiden. Og jeg håber, at vores venskab vil vare ved, så længe jeg lever," siger Mogens og får tårer i øjnene.

Årets Førstehjælper

For 24. gang uddeler Røde Kors prisen Årets Førstehjælper til en person, der har reddet et liv med førstehjælp. Vinderen modtager en check på 10.000 kr., som for tredje år i træk er sponsoreret af Aleris-Hamlet Hospitaler.

Ud over Thomas Devantier er de nominerede: