Uffe gav sin svigerfar livet i julegave

Uden varsel falder 66-årige Arne Sørensen om med et hjertestop til en familiefødselsdag kort før jul. Heldigvis kan svigersønnen, Uffe Sørensen, førstehjælp og redder hans liv. Uffes flotte indsats gør, at han er indstillet til Årets Førstehjælper 2018, som Røde Kors uddeler hvert år.

 

Uffe gav sin svigerfar livet i julegave

En kold decemberdag sidste år er bordet dækket med røde og hvide flag. Stemningen er hyggelig, og duften af lune boller, kakao og cheesecake er stadig ikke forduftet i den nordvestsjællandske by Hørve.

66-årige Arne Sørensen og hans kone Sanne er til fødselsdag hos barnebarnet Cecilie. De voksne har netop pjattet om fremtiden - om når de skal på plejehjem. Det er ved at være tid til at tage hjem, og Arne og Sanne går ud i entreen. Pludselig sker der noget, der gør, at Arne måske aldrig når at komme på plejehjem.

 

Hjertestoppet indtræffer

Netop som Arne og Sanne skal til at gå ud af døren, bliver han med ét bliver helt slap og dunker hovedet direkte ind i hoveddøren. Datteren, Camilla, når lige at gribe sin far og redder hans hoved fra mødet med de hårde fliser. Med åben mund og et mælkehvidt skær i øjnene ligger Arne ubehageligt stille. Det er tydeligt, at han ikke bare er besvimet.

Camilla brøler: ”Far har fået hjertestop!”. Uden tøven springer hendes 47-årige mand, Uffe Sørensen, til. Han ringer straks 1-1-2 og starter samtidig på hjerte-lunge-redning. 

”Uffe, du må redde min mand! Han må ikke dø!”, skriger Sanne, mens to af børnebørnene ser grædende på i entreen. Uffe pumper løs på Arne, mens Sanne fortsat skriger febrilsk.
 

Den hyggelige stemning er pludselig blevet vendt til kaos, men Uffe holder hovedet koldt. Mens Arne svæver ind og ud af livet, får Uffe dirigeret Sanne og børnene ind på værelset. Uffe får gang i vejrtrækningen, men efter kort tid kaster Arne op, og vejrtrækningen forsvinder atter engang. 

”Det gør du fandeme ikke imod mig,” råber Uffe, mens Arne får et par dask på kinden. Flere gange tror Uffe, at de har mistet ham.

Foto: Maibrit Hahn

Kom nu, Arne!

Uffe fortsætter ufortrødent på hjertemassagen. Kampen for svigerfars liv medfører, at den livløse krop brækker tre ribben og et brystben. Uffe er så fokuseret, at han slet ikke hører det. Der skal bare liv i den krop. Kom nu, Arne!

Redderne ankommer, og efter 14 lange minutter overtager de hjerte-lunge-redningen. Arnes hjerte slår stadig ikke, men Uffes hjertemassage gør, at redderne måske kan støde hjertet i gang med en hjertestarter. Sanne er stadig ude af sig selv. Det er ubærligt at se på 40 års ægteskab, der ligger livløs på gulvet. Livløsheden bliver kun afbrudt, når den slappe krop giver et voldsomt sæt af hjertestarterens stød. Der er ingen reaktion efter første forsøg.

Redderne støder for anden gang, og nu sker der endelig noget. Arnes hjerte slår igen. Han bliver lagt i kunstigt koma og fløjet med lægehelikopter til Rigshospitalet.

 

Pudekamp og åreforkalkning

Familien står nu tilbage i entreen i Hørve omringet af opkast, medicinsk udstyr og store mængder fjer. Der har dog ikke været en hyggelig pudekamp. De stammer fra Arnes dunjakke, der i al hast er blevet sprættet op.

Følelsen af chok og uvidenhed hænger tungt over familien. Hvordan kunne et hjertestop ramme ham? Arne har altid spist sine grøntsager, flittigt snøret løbeskoene og svunget badmintonketsjeren. 

På hospitalet får de svaret. Lægerne finder ud af, at hjertestoppet skyldes en åreforkalkning. De forsøger at udføre en ballonudvidelse for at udvide de forsnævrede pulsårer, men det er umuligt. Arne er alt for forkalket. Åreforkalkninger løber i hans familie – Arnes far overlevede det ikke.

Fakta om førstehjælp

  • Hvert år falder 4.000 personer om med hjertestop uden for hospitalet i Danmark. Det er ca. 11 personer hver dag.
     
  • To ud af tre danskere, som faldt om med hjertestop, fik livreddende førstehjælp af vidner i 2014. Tilbage i 2001 var det kun hver femte.
     
  • For hvert minut der ikke gives livreddende førstehjælp, falder chancen for overlevelse med 10 %.
     
  • Hvis ingen træder til ved et hjertestop, overlever 1 ud af 30. Når en forbipasserende træder til ved hjertestop i det offentlige rum, overlever 1 ud af 8.

(Kilde: Trygfonden og Dansk Hjertestopregister)

Et nyt hjerte i julegave

Et langt døgn går, før Arne bliver taget ud af koma. Han er noget fortumlet, men har det efter omstændighederne godt. Mens juleaften nærmer sig, får han en femdobbelt bypass samt en pacemaker. Og efter 14 dages indlæggelse bliver Arne endelig udskrevet fra hospitalet to dage før jul.

De eneste mén, han har med sig derfra, er lange ar på brystet, maven og benet fra de forskellige operationer. Og selvom Arne stadig er for afkræftet til at tygge sig igennem den saftige andesteg og den lune rødkål, så er han i live. Familien har stadig en mand, en far og en svigerfar at give en julegave til.

Og selvom julegaverne varmede, så har Arne fået den største gave af Uffe – livet:

”Jeg kan ikke takke ham nok. Jeg er så taknemmelig for, at det skulle ske ude ved Uffe, da han har fuldstændigt styr på førstehjælp. Uden ham havde jeg nok ikke siddet her i dag,” takker Arne.

”På trods af at jeg har snavet med min svigerfar, så var det det hele værd, og jeg ville gøre det igen, hvis det kunne redde liv,” siger Uffe med et smil og tilføjer, at det var afgørende for hans indsats, at han havde taget et førstehjælpskursus: 

”Førstehjælpskurserne har gjort, at jeg kunne holde hovedet koldt. Man kan nemt gå i panik, hvis man ikke ved, hvad man laver. Jeg havde roen og overblikket, da jeg har øvet det før”.

En ulykke til inspiration

Oplevelsen har ikke været uden eftervirkninger. Oplevelsen er svær at glemme for familien, men den har også været en øjenåbner. De har indset vigtigheden af at have et førstehjælpskursus. Uffe var den eneste, der havde styr på sin førstehjælp den dag. Derfor tog han sine børn og forældre med et førstehjælpskursus, så de er rustede, hvis uheldet en anden gang er ude. Camillas arbejde har efter episoden tilmed bestilt et førstehjælpskursus til medarbejderne.

"Man skal kunne det. Det er vigtigt, at alle kan førstehjælp. Det kan jo ske på en flyver, i København eller i entreen. Især her i Udkantsdanmark, hvor køretiden er så lang, er det ekstremt vigtigt, at man kan det,” siger Uffe. Og det kunne han, den dag det virkelig gjaldt. Uffes ro, overblik og resolutte førstehjælp reddede Arnes liv. Indsatsen er så fantastisk, at han er nomineret til prisen Årets Førstehjælper 2018, som Røde Kors uddeler til en, der har reddet liv med førstehjælp.

Førstehjælp for ansatte på skoler, sfo og klub

Kåringen af Årets Førstehjælper 2018

Vinderen af Årets Førstehjælper 2018 bliver kåret 22. marts hos Røde Kors i København. Prisen uddeles for 27. gang og hylder privatpersoner, der har ydet en særlig førstehjælpsindsats. Vinderen modtager en check på 10.000 kroner, der er sponsoreret af privathospitalerne Aleris-Hamlet. Derudover uddeler Røde Kors for sjette år i træk Førstehjælpsprisen til en arbejdsplads, der har gjort en stor indsats for at uddanne medarbejdere i førstehjælp.

Udover Uffe Sørensen er to andre førstehjælpshelte nomineret til prisen Årets Førstehjælper 2018: