Jan reddede sin søns liv: Skøn sommerdag blev til mareridt

Den 3. august 2019 fik Jan Jacobsens søn, Victor, hjertestop. Men Jan kunne førstehjælp, og det reddede Victors liv. Derfor er Jan nomineret til Årets Førstehjælper 2020, som Røde Kors og Aleris-Hamlet Hospitaler uddeler.

Det er en solrig sommeraften i Frederikshavn i august 2019, og 46-årige Jan Jacobsen sidder på genboens terrasse. Børnene spiller fodbold i haven, mens de voksne sidder afskærmet bag en parasol på terrassen. Jans kone, Christina, putter deres toårige datter hjemme hos dem selv på den anden side af vejen. Pølserne er på grillen, og Jan sidder med et glas vin i hånden, men med ét ændrer den skønne aften sig til et mareridt.  

”Der er noget galt med Victor” siger genboens søn, der kommer løbende nede fra haven. Jan rejser sig op og kigger ud i haven, hvor han ser sin 14-årige søn, Victor, ligge på græsplænen. Han undrer sig over, at Victor ligger fuldstændig fladt på ryggen. Han løber derned i tre store hop og klasker ham to gange på kinden. ”Victor, Victor”. Den er helt gal, tænker Jan med det samme. Der er en snorkende vejrtrækning, så han flår T-shirten af og lægger øret til brystet og mærker. Der er ingen puls, ingen vejrtrækning, der er ingenting. Victor har fået hjertestop.  

”Jeg kan ikke beskrive følelsen i kroppen, men jeg tænkte bare reager, gør noget, arbejd,” siger Jan.   

Panikken rammer alle bortset fra Jan

I haven udbryder et kaos med gråd og skrigeri, hvor alle løber forvirret rundt. Genboens mand græder, mens de to andre kvinder i selskabet får sendt børnene over i Jan og Christinas hus. Men Jan har kun ét fokus. Victor. Han starter derfor på hjerte-lunge-redning med det samme.

”Jeg følte mig simpelthen så alene i verden. Der var ikke nogen omkring mig, der var kun Victor. Der var helt stille, og så var der mig. Du kan ikke sammenligne følelsen med noget andet. Du sidder med liv og død. Stilheden var larmende, og du tænker bare, jeg kan ikke miste ham,” siger Jan.  

I mellemtiden er familiens 10-årige datter, Luna, løbet over efter Victors mor, Christina, samt familiens 19-årige datter, Sille, i deres hus. Begge stormer over vejen – Sille i stiletter, da hun er på vej til fest, og Christina i bare tæer.

Sille kommer først over i genboens have, og Jan får hende til at ringe til alarmcentralen. Han fornemmer svagt, at hun siger alt det rigtige til dem, mens han trykker løs på Victor. Idet Christina kommer og ser Jan trykke Victors brystkasse ned, går hun i panik og skriger højt.

Hun bliver ved med at skrige, da hun kommer helt hen til Jan og Victor. Jan ser hende direkte i øjnene og siger, at hun er nødt til at tage sig sammen og hjælpe Victor. Hun skal overtage indblæsningerne. Når han siger pust, skal hun puste. 

Den besked får Christina til at samle sig, og hun følger Jans ordre. Hun går fortsat i panik mellem indblæsninger, men hun får samlet sig hver gang, at Jan siger pust. Sammen fortsætter de førstehjælpen.

Hjertet slår igen

Efter fem-seks minutter ankommer ambulancen. ”Det er rigtig godt, bare fortsæt!” siger paramedicineren til Jan, der fortsat trykker løs. Paramedicineren sætter hjertestarteren på Victor. Den støder en enkelt gang, hvorefter hjertet pumper selv igen – Victor trækker vejret. Og langsomt kommer han til bevidsthed.

”Jeg var simpelthen så glad. Og jeg kunne snakke med ham og kommunikere med ham. Jeg tænkte hold op, han er jo helt sig selv. Jeg var virkelig lettet,” siger Jan.

Victor blev efterfølgende fløjet til Skejby Sygehus. Årsagen til hjertestoppet var arvæv efter en hjerteoperation, som han fik som spæd. Familien har dog gået til kontrol løbende, hvor alt har set helt normalt ud. Kontrollerne foregik af den grund kun hvert 3. år, så frygten for hjerteproblemer var stort set væk hos familien. Victors hjertestop kom derfor som et stort chok for dem. Og Victor fik derfor indopereret en ICD-pacemaker, men i dag er han igen en ganske almindelig teenager, hvor vennerne og mobilen fylder mest.  

Mission førstehjælp

I alt giver Jan førstehjælp til Victor i cirka otte minutter. Minutter, der er afgørende for, at Victor lever i dag, forklarer læge Carsten Tollund fra Aleris-Hamlet Hospitaler. 

”Enhver voksen person bør kunne basal førstehjælp. Det er så vigtigt, da det er de allerførste indsatser, der er afgørende for overlevelseschancerne. Hvert eneste sekund betyder noget. For hvert minut en person har hjertestop uden behandling, forringes overlevelseschancen med 10 %” .

For Jan og Christina er det blevet en mission at udbrede førstehjælp siden den voldsomme sommerdag tilbage i august. De tager nu ansvar for, at familie, naboer og kollegaer alle kan deres førstehjælp. De har afholdt to førstehjælpskurser for kvarteret, og snart skal Christina afholde et kursus for sine kollegaer på den folkeskole, hvor hun arbejder. Det er vigtigt og prisværdigt, mener generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl:

”At ens barn pludselig falder om, er en ubærlig tanke – men her var det en realitet. Heldigvis kunne Jan redde sin søn. Vi har alle et ansvar for at kunne vores førstehjælp, men vi skal også huske at spørge folk i vores omgangskreds, om de kan. Derfor er det meget prisværdigt, at familien her har sørget for at arrangere kurser for lokalområdet.      

Jan er nomineret til Årets Førstehjælper

Victor lever i dag, fordi hans far holdt hovedet koldt midt i enhver forældres værste mareridt. Derfor er Jan nomineret til Årets Førstehjælper 2020, som uddeles af Røde Kors og Aleris-Hamlet Hospitaler.

Vinderen bliver kåret den 3. juli og modtager 10.000 kr., som er sponsoreret af Aleris-Hamlet Hospitaler. Prisen bliver uddelt for 29. gang for at sætte fokus på vigtigheden af at alle kan førstehjælp.

Fakta om hjertestop og førstehjælp:

  • I Danmark falder 5.400 hvert år om med hjertestop uden for hospitalet
  • 76 procent af alle hjertestop sker i hjemmet og 11% af dem overlever.
  • Tre ud af fire, der falder om med hjertestop, får hjælp af vidner inden ambulancen kommer.
  • For hvert minut der går efter et hjertestop, falder chancen for overlevelse med 10%.
  • Kun hver tredje dansker har et opdateret førstehjælpsbevis, og 20 procent har aldrig taget et førstehjælpskursus.

(Kilde: Dansk Råd for Genoplivning og Voxmeter)