Årets førstehjælper 2018

Vi kårer hvert år Årets Førstehjælper, fordi vi gerne vil sætte fokus på, hvor vigtigt det er at kunne førstehjælp, når ulykken rammer. Prisen på 10.000 kroner går til en dansker, som har ydet en ekstraordinær førstehjælpsindsats og reddet livet for en anden.

 

65-årige Claus Carstens er Årets Førstehjælper 2018

Thumbnail
Med smil og latter overrakte generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl, prisen Årets Førstehjælper 2018 til Claus Carstens. Foto: Jakob Dall

Claus er en vaskeægte førstehjælpshelt! Claus reddede sin kollega Asgers liv, da han pludselig sad fastklemt i en tændt kartoffelmaskine og var ved at forbløde. Claus’ indsats er så enestående, at han vandt prisen Årets Førstehjælper 2018.

Vi mener, at alle skal kunne førstehjælp - det redder liv.

I år havde de tre nominerede til prisen reddet liv derhjemme og på arbejdspladsen. Og deres historier viser, at ulykken kan ramme over alt. Derfor er det så vigtigt, at man kan førstehjælp og tør gribe ind. Du kan læse deres historier her:

Førstehjælpsprisen: Vi hylder arbejdspladser, der gør en forskel

Og vinderen er… HP Byg A/S!

Vi har netop uddelt Røde Kors Førstehjælpsprisen 2018. Prisen hylder en arbejdsplads, der gør en særlig indsats for at uddanne medarbejdere i førstehjælp. Byggefirmaet HP Byg A/S løb med sejren og blev i dag hædret for deres vigtige fokus på førstehjælp.

Thumbnail
Det var to glade ansatte, der modtog Førstehjælpsprisen 2018. Til venstre ses administrerende direktør i HP Byg, Henrik Petersen, og til højre ses Søren Fiil Visby, arbejdsmiljø- og procesleder i HP Byg. Foto: Jakob Dall

HP Byg i Aalborg, Havregården Kostskole i Smidstrup og Socialpsykiatrisk Center i Vejen var alle nomineret til Røde Kors Førstehjælpspris 2018. 

Læs hvordan, de har sikret mere førstehjælp på arbejdspladsen til glæde for både medarbejdere og lokalsamfund - mød de tre arbejdspladser her

Peter Mygind var død i to minutter

Skuespiller Peter Mygind er førstehjælps ambassadør for Røde Kors. Han har selv oplevet at falde om på gaden med hjertestop, og overlevede kun fordi han fik hjælp af en forbipasserende, der kunne førstehjælp. I videoen fortæller han om, hvorfor han stadig er i live i dag.

0:40 minutes Peter Mygind fik førstehjælp

Kom helt tæt på ham i et portræt, hvor han fortæller om en helt særlig beslutning, der ændrede hans liv.
 

Kan du din førstehjælp?

Ellers er det måske tid til at tage et kursus. Og hvis det er mere end to år siden, du sidst har været på kursus, anbefaler vi, at du får det genopfrisket. I Røde Kors mener vi, at alle danskere skal kunne førstehjælp. Det redder liv.

Giver du hjerte-lunge-redning inden ambulancen kommer, øger du overlevelseschancen med op til 400%. 

Thumbnail

Sådan hjælper du en person med hjertestop:

1. Er personen bevidstløs? Tal og rusk let i skuldrene.
 

2. Råb om hjælp Hvis du tror, der er andre tilstede
 

3. Er der frie luftveje? Skab fri luftvej. Se, lyt og føl efter vejrtrækning i max 10 sekunder
 

4. Ring 1-1-2 Brug 1-1-2 app og sæt telefonen på medhør.
 

5. Giv hjertemassage og kunstigt Giv hjertemassage: 30 tryk midt på brystkassen, skab frie luftvej og giv 2 indblæsninger, gentag indtil ambulancen kommer, eller der er normal vejrtrækning.
 

6. Hvor er den nærmeste hjertestarter? Hvis der kan skaffes en hjertestarter skal den bruges straks efter den ankommer til stedet.

Sådan skal du give førstehjælp ved livstruende blødninger:

1. Skab sikkerhed - Evt. sluk en arbejdsmaskine
 

2. Vurder den tilskadekomne – Hvis vedkommende er bleg, koldsvedende, omtåget eller bevidstløs, så få ham/hende til at ligge ned. Hæv benene over hjertets niveau
 

3. Tilkald hjælp – Ring 112 eller få en anden til at ringe
 

4. Giv førstehjælp
- Stands blødningen! 
Pres med fingre/hånd mod det blødende sted og læg eventuelt en stram forbinding
- Hold den skadede varm
Læg et tæppe eller noget tøj rundt om vedkommende 
- Bliv hos den tilskadekomne 
Tal beroligende under hele forløbet 
Hold øje med om personen er ved bevidsthed, har puls og trækker vejret, indtil hjælpen ankommer.

Indstil din kandidat for Årets Førstehjælper 2019 allerede nu! Kender du en, der skal have æren og en pris på 10.000 kr., så se hvordan du indstiller her:

Test din viden om førstehjælp. Kan du egentlig redde liv, hvis du pludselig bliver vidne til et hjertestop? Tag vores førstehjælpsquiz og test dig selv. Her finder du svar på de hyppigste spørgsmål om hjertestop.