Kom med bag om de frivilliges arbejde i Syrien

Selvom krigen i Syrien gør det vanskeligt og farligt at arbejde som frivillig, fortsætter Syrisk Røde Halvmånes frivillige deres kæmpe indsats, som hver dag hjælper tusindvis af civile syrere fanget i krigen.Hverdagen går videre
 
 

Foto: Syrisk Røde Halvmåne Af: Anne Bregendahl Laursen, d. 21.09.16

Syrien > Vores nødhjælpsarbejde > Kom med bag om de frivilliges arbejde i Syrien

Trods svære arbejdsbetingelser for frivillige i Syrisk Røde Halvmåne, arbejder de hver dag for at nå frem til syrere med alt fra mad, vand og sundhedsundersøgelser til pestkontroller, reparation af vandpumper samt undervisning af gadebørn, der har mistet deres forældre i krigen.

Psykosocialt arbejde

Foto: Syrisk Røde Halvmåne

Støtte til børn ved hjælp af psykosocialt arbejde

I området Al-Majbal nær Idlib bor omkring 60 børn i telte sammen med deres familier, der er flygtet fra deres hjemby Aleppo. Frivillige støtter børnene ved hjælp af et psykosocialt team, der sørger for, at børnenes hverdag er fyldt med forskellige sociale aktiviteter. De fleste af børnene har været væk fra deres skole i lang tid – nogle har aldrig nået at gå i skole. Børnene er derfor ekstrem motiveret for at lære, fortæller de frivillige.

Hjemløse børn

Foto: Syrisk Røde Halvmåne

Hjemløse børn uden forældre lærer at skrive

En frygtelig konsekvens ved krigen i Syrien er, at børn er blevet hjemløse, da de har mistet deres familie, og forsøger at overleve ved at tigge på gaden. På billedet står Mirna på 13 år, som er et blandt mange hjemløse børn. Hun er en del af et projekt ledet af Syrisk Røde Halvmåne, og har herigennem lært at skrive sit navn, som er en fantastisk følelse for hende. Projektet omfatter 75 børn, som de frivillige støtter ved at sørge for deres trivsel og reintegrere dem i det lokale samfund.

Mobile sundhedsklinikker

Foto: Syrisk Røde Halvmåne

Radwan får hjælp af frivillige på den mobile sundhedsklinik

Radwan (som er drengen i midten af billedet) er på vej til Syrisk Røde Halvmånes mobile sundhedsklinik, hvor han skal have skiftet sin bandage på foden. En opgave, som et lægeteam hver dag tager sig af. Radwan og hans familie flygtede for nyligt fra Aleppo. Det er tredje gang på to år, at familien flygter til andre områder i Syrien. Sammen med mange andre familier bor de lige nu i en park. Radwan glæder sig til, at hans fod er i orden, så han ligesom sin storebror kan finde et arbejde, der kan forsørge familien efter Radwans fars’ død.

Myggenet

Foto: Syrisk Røde Halvmåne

Aicha henter myggenet, så hun ikke bliver syg

De frivillige uddeler blandt andet myggenet til de mange syrere, der er flygtet til andre steder i landet, for at forsøge at nedbringe risikoen for at blive smittet af insektbårne sygdomme. Aicha på billedet har netop hentet net til sin familie, som lige nu bor på en gårdsplads uden for en moské i det sydlige Aleppo sammen med mange andre familier. En gruppe af frivillige kommer jævnligt forbi for blandt andet at teste beboerne for pest.

Mobile sundhedsklinikker1

Foto: Syrisk Røde Halvmåne

Mobile sundhedsklinikker opsøger steder, hvor flygtninge lever

Syrisk Røde Halvmånes mobile sundhedsklinikker kører rundt ved offentlige parker, tomme skoler og moskéer for at forsøge at nå frem til så mange flygtede syrere som muligt. Nour på 9 år bliver her tjekket af et sundhedsteam, efter at han har klaget over feber, smerter og væske i hans sår. Både Nour og hans far er blevet såret som følge af krigen. Nour’s far kan ikke længere arbejde på grund af sine skader, og familien bor lige nu sammen med mange andre familier i en moské. Heldigvis går det fremad med Nour, og han skal nok blive klar til at spille fodbold igen.

Reetablering af syreres liv

Foto: Syrisk Røde Halvmåne

Støtte til reetablering af syreres liv

58-årige Abu Mohammed mistede både sit ben og sin butik i forbindelse med et angreb i Aleppo. Ved hjælp af Syrisk Røde Halvmånes frivillige har Abu fået en benprotese og været tilknyttet et genoptræningscenter, så han igen kan gå og arbejde. Hans butik har han ligeså stille kunne starte op igen ved hjælp af et projekt, som hjælper syrere med at reetablere deres liv, så de har nogle ressourcer at leve for.

Vedligeholdelse vand

Foto: Syrisk Røde Halvmåne

Vedligeholdelse af vandforsyninger

De frivillige arbejder hårdt for at forsøge at vedligeholde vandforsyninger i landet, som ofte bliver ødelagt i forbindelse med de mange angreb. Flere frivilligteams har til formål at reparere og erstatte generatorer og vandpumper, der ikke længere virker.

Solceller

Foto: Syrisk Røde Halvmåne

Installation af solceller for at sikre elektricitet

Frivillige er i gang med at kontrollere de 112 nye solceller, der er etableret for at sørge for elektricitet til vandpumper. Projektet sørger for mere end 100.000 liter vand til omkring 10.000 syrere. At anvende solceller som en energikilde reducerer risikoen for, at pumperne ikke virker, samtidig med at omkostninger for at holde generatorer kørende bliver holdt nede.

Sportaktiviteter

Foto: Syrisk Røde Halvmåne

Sportsaktiviteter for syriske børn

Som et forsøg på at give syriske børn en pause fra krig og ødelæggelse, arrangerer de frivillige sportsaktiviteter for børnene. Her er 10-årige Hammoud i gang med dagens fodboldtræning. Hammoud bor i en bygning, der mere eller mindre kun består af et skelet uden tag, vægge og gulv. Her er ingen form for sanitet og ofte mangler her også vand. Fodbolden er derfor et tiltrængt afbræk fra Hammouds hverdag, hvor han møder sine venner og får lov til at være barn.

Nødhjælpskonvoj

Foto: Syrisk Røde Halvmåne

Nødhjælpskonvojer forsøger at nå svært tilgængelige områder

Frivillige kører lastbiler læsset med nødhjælp så som mad og medicin ud til svært tilgængelige områder i Syrien. Hver måned når Syrisk Røde Halvmåne ud med hjælp til omkring 4 mio. syrere. Mange flere behøver hjælp, specielt i de belejrede områder i landet. Det er et tålmodighedsarbejde for de frivillige, som ofte består af mange timers venten på, at de rigtige tilladelser bliver givet, og at alle parter er enige om betingelserne for nødhjælpen.

IDP's som frivillige

Foto: Syrisk Røde Halvmåne

Syrere som er flygtet til andre steder i landet melder sig som frivillige

Flere af de frivillige i Syrisk Halvmåne er flygtninge, der er flygtet til andre steder i Syrien. Salah og hendes familie hjælper gerne til, selvom de lever som flygtninge i deres eget land. For Salah og hendes familie er det en mulighed for at kunne gøre noget positivt for andre, selvom deres liv er præget krig og kaos.