Om lørdagen kan 10-årige Mouhammad lege igen

For tre år siden måtte Mouhammad flygte med sin familie fra Syrien. Med et mistede han alle sine venner og havde ingen at lege med. Vi hjælper Mouhammad med at lege igen.
 
 

18.09.2015 Af Julie Lorenzen. Foto: Poul Madsen

Syrien > Nærområderne > Om lørdagen kan 10-årige Mouhammad lege i igen

Der var engang, hvor 10-årige Mouhammad elskede at gå i skole. Det gør han ikke mere.

Da borgerkrigen i Syrien bombede vindue-store huller i familiens lejlighed, var de nødt til at flygte til Jordan. Med ét måtte Mouhammad forlade sin skole og alle sine venner. Og hele hans liv forandrede sig.

”Jeg er meget ked af at gå i skole i Jordan, det er meget slemt. Børnene slås, og jeg bliver slået uden grund. Jeg bliver ked af det, når de andre ikke vil lege med mig,” siger han med alvor i de brune øjne og kigger genert ned i jorden.

Savner sin bedste ven og sine teddy-bjørne

Mouhammad tænker ofte på sin bedste ven i Syrien. Han hed Nizar, og de to legede altid sammen. De gik i parken og legede med rutsjebanen og gyngerne og gik med hinanden hjem fra skole. Nu ved Mouhammad ikke, hvad der er sket med vennen, for de har mistet kontakten.

”Jeg savner ham, for vi havde meget sjov. Jeg har ikke en lige så god ven her.”  

Mouhammad savner også sine to teddybjørne Panda og Mr. Said (der betyder glad). Dem var han nødt til at efterlade i Syrien. Han tænker stadig på dem, for de var hans yndlingslegetøj. I Syrien havde Mouhammad og hans storebror masser af legetøj og også en bærbar computer. Nu er der ikke længere råd til at købe legetøj, og det gør Mouhammad ked af det.

Leger krigstraumerne væk

For to måneder siden, fik Mouhammad mulighed for at lege igen. Der startede han nemlig i vores psykosociale-center i Amman. Her hjælper vi syriske flygtningebørn med at genskabe en normal hverdag blandt andet gennem leg.

Hver lørdag kommer Mouhammad og hans storebror i centret.

”Det kan jeg godt lide. Nogle gange tegner og leger vi, andre gange studerer vi. Men jeg kan bedst lide, når vi laver sport,” fortæller han.

Gemte sig under sofaen, når der var fyrværkeri

Gennem det psykosociale arbejde forsøger vi også at hjælpe børnene med at bearbejde de ofte voldsomme krigsoplevelser, de har med i bagagen.

Både Mouhammad og hans bror har set mange døde mennesker i Syrien og har aldrig tidligere fået professionel hjælp til at tale om det, de har set. Da Mouhammad lige var kommet til Jordan, blev han meget bange, når der var fyrværkeri i gaden. Han troede, bomberne var vendt tilbage og gemte sig under sofaen eller bag sin far.

Det er bedre nu, og Mouhammad er ved at forstå, at bomberne ikke kan nå ham i Jordan.