Ønskebarn med usikker fremtid

Syriske Riban Abo Hassan har i årevis forsøgt at blive gravid. Nu er det lykkedes. Og i dag får hun kønnet at vide. Men mens hun får sikkerhed for barnets køn, så er fremtiden for barnet fyldt af usikkerhed.Gravid _kvinde _klinik _syrien

Marts 2016. Af Lene Vendelbo

Syrien > Syriens flygtninge > Ønskebarn med usikker fremtid

Riban Abo Hassen lægger sig på briksen, og speciallæge Fatehmah Taleb smører gele på hendes gravide mave. Vi er på den Røde Kors-støttede sundhedsklinik i Damaskus-forstaden Jaramana Riban.  30-årige Abo Hassen fortæller, at hun er 20 uger henne. Det er første gang, hun er gravid. Hun er lykkelig. 

Og bekymret.

”Jeg har forsøgt at blive gravid i flere år. Og nu er det lykkedes,” smiler hun stort og fortæller i næste åndedrag om sine bekymringer.

Hun har været nødt til at flytte fra sin hjemby, fordi alt var bombet i stykker, og det var ikke længere sikkert for Riban Abo Hassan at køre på vejen ind til jobbet som kasserer.

Hvad bringer fremtiden for mit barn?

Sammen med sin mand flyttede hun derfor til Damaskus i begyndelsen af krigen. De fandt en toværelses lejlighed i Damaskus-forstaden Jaramana. Her ligger husene tæt, og flere af dem har skudhuller og ar efter granater, der har gjort hjørner og hele etager af bygninger ubeboelige.

Men her er roligere, og i dag er der faktisk ret roligt. Kun et enkelt jagerfly skærer lydmuren og giver en påmindelse om, at krigen fortsætter andetsteds i landet. Måske registrerer Riban Abo Hassan det? For det næste, hun siger, er:

”Jeg er bange for fremtiden – hvad den bringer for mit barn.”

”Vi sparer hvor vi kan”

Det unge par var en del af den første bølge af internt fordrevne. Nu anslår FN, at 6.5 millioner syrere har måtte flygte fra deres hjem til et andet sted i landet. Langt de fleste bor i Aleppo og i Damaskus.

Flygtninge fra Syrien - læs flere fortællinger

”Mad, tøj. Alt er blevet dyrere. Vi er nødt til at spare, hvor vi kan,” fortæller Riban Abo Hassen.

For mens inflationen er steget temmelig meget under krigen, så er lønningerne ikke fulgt med. Samtidig er efterspørgslen på boliger i Damaskus så voldsom, at det bliver stadig dyrere at finde tag over hovedet. Parret sparer derfor sammen til fødslen på det lokale hospital. Det koster hvad der svarer til 930 danske kroner for et kejsersnit. 1500 kroner for en almindelig fødsel. Riban Abo Hassen skal have den billige version – kejsersnit – om 20 uger.

Og barnets køn …

Fatehmah Taleb peger på monitoren ved siden af briksen og fortæller, at barnet på alle måder er velskabt. Smilet breder sig igen i Riban Abo Hassans ansigt.

”Jeg er rigtig glad for at komme hos Fatehmad her på Røde Halvmåne-klinikken. Hun er meget dygtig. Hvis jeg ikke kunne komme her til de gratis tjek, ville vi være nødt til at skære endnu mere ned.”

Og barnets køn?
Det bliver en pige.

”Hun skal hedde Maria,” lyder det prompte fra Riban Abo Hassan.