Barsk vinter truer syriske flygtninge

Lige nu kæmper millioner af syriske flygtninge for at klare sig igennem en vinter med bidende kulde, blæst og sne.

Syrien > Syriens flygtninge > Barsk vinter truer syriske flygtninge

13.01.2014. Tekst: Ane Wibroe Sonne. Foto: Libanesisk Røde Kors

Vinterkulden har lagt sig over store dele af Mellemøsten og risikerer at få katastrofale konsekvenser for syriske familier på flugt. For nylig har en kraftig snestorm ramt Syrien og nabolande som Libanon, der huser tusindvis af syriske flygtninge.

Temperaturer under frysepunktet og store mængder sne har gjort situationen desperat. Ikke mindst for de mange flygtninge, der lige nu bor under ekstremt sårbare forhold – i ufærdige bygninger, utætte skure og i primitive telte, hvor kulde og fugt let kan trænge ind.

Hjælp de syriske flygtninge med at holde varmen

”Rigtig mange mennesker er flygtet uden at medbringe andet end det tøj, de havde på kroppen. De har akut behov for ting som tæpper, madrasser og varmt tøj for at kunne holde varmen. Nogle steder bliver det ned til minus 18 grader, så situationen er virkelig alvorlig,” fortæller vores udsendte hjælpearbejder i Syrien Ea Suzanne Akasha.

Brænder tøj for at holde varmen

I mange områder er der mangel på fyringsolie, brænde og elektricitet, der kan varme boliger og telte op. Flere steder har familier været nødt til at brænde deres tøj for at kunne holde varmen.

Særligt børnene er sårbare i vinterens kulde. Uden varmt tøj og tag over hovedet risikerer de at fryse ihjel.

”Vi har desværre allerede set eksempler på syriske flygtningebørn i blandt andet Libanon, som i de seneste par dage er frosset ihjel på grund af kulden og snestormen,” fortæller Ea Suzanne Akasha.

Millioner på flugt i kulden

Krigen i Syrien har sendt flere end 10 millioner mennesker på flugt – halvdelen af dem børn. 7,6 millioner befinder sig stadig inde i Syrien, fordrevet fra deres hjem, mens millioner har søgt tilflugt i Libanon, Jordan, Tyrkiet og andre nabolande. Familierne er flygtet fra deres hjem med ganske få ejendele – mange af dem uden andet end det tøj, de har på kroppen. 

Hvad gør Røde Kors?

Røde Kors til stede med livsnødvendig hjælp i de mest udsatte områder. Vi sikrer husly til de familier, der mangler tag over hovedet. Vi uddeler tæpper, madrasser, underlag, varmt tøj og varmeovne, så børn og voksne har noget at varme sig med. Og vi sørger for, at familierne får nok at spise, så de har kræfter til at klare sig igennem vinteren. 

Du kan også hjælpe: giv et bidrag her eller sms SYRIEN til 1290 og støt med 100 kr. Mange spørger, om vi sender brugt tøj fra Danmark til Syrien. Det gør vi ikke – det er for dyrt i transport og logistik.

Den bedste måde at støtte indsamlingen til Syrien på, er at give et bidrag – eller at aflevere sit brugte tøj i vores genbrugsbutikker, som sælger det videre og derigennem støtter hjælpearbejdet.