Syrien > Syriens flygtninge

Syriske flygtninge: halvdelen af befolkningen på flugt

Mere end halvdelen af Syriens befolkning er blevet tvunget til at forlade deres hjem, men kun en meget lille del af dem er kommet til Europa. Faktisk bliver de fleste af de syrere, som bliver fordrevet deres hjem, inden for landets grænser, mens størstedelen af dem, der forlader lader landet, ender i Tyrkiet, Libanon og Jordan – altså det, vi kalder for nærområderne.

I 2015 begyndte politikere over hele Europa at tale om ”flygtningekrisen”, da mere end én million flygtninge og migranter ankom til EU – størstedelen af dem fra Syrien. Men i virkeligheden har under en tiendedel af de syriske flygtninge søgt asyl i Europa.

Hvor er flygtningene fra Syrien?

Ifølge FN lever mere end seks millioner syrere som internt fordrevne inden for landets grænser, 5,5 millioner syrere er flygtet til Syriens nærområder, og godt én million syrere har søgt asyl i EU, Norge eller Schweitz ved udgangen af 2017.

Læs mere om Syriens nærområder her 


8 millioner internt fordrevne syrere 5 millioner lever i svært tilgængelige områder 4,8 lever som flygtninge i nærområderne

6 millioner mennesker
lever som internt fordrevne i Syrien.

3 millioner mennesker
lever i belejrede byer eller svært tilgængelige områder.

5,5 millioner mennesker
lever som flygtninge i nabolande eller andre nærområder.

Kilde: OCHA og UNHCR

Fysisk og psykisk førstehjælp til Syriens flygtninge

I røde Kors er vi til stede med nødhjælp til syriske flygtninge både inden for og uden for Syriens grænser. Her uddeler vi blandt andet nødhjælp til flygtningene som for eksempel mad, køkkensæt, hygiejneartikler og madrasser, vi driver mobile sundhedsklinikker, og vi uddeler tøj og tæpper til flygtningene i de kolde vintermåneder.

Men vi arbejder også for at give de syriske flygtninge en tålelig og udholdelig hverdag i de mange midlertidige lejre. Mennesker på flugt har ofte traumatiserende oplevelser med i bagagen. Derfor arbejder vi også med at yde psykosocial hjælp til børn og voksne flygtninge fra Syrien. 

I artiklerne herunder har vi samlet en række fortællinger fra nogle af de syriske flygtninge, som vi har hjulpet.