Kulde og hårdere kampe får behovet for hjælp til at stige i Syrien

Børnefamilier brænder plasticposer af for at holde varmen, og hårdere kampe får katastrofen i Syrien til at eskalere. Vi har besøgt frontlinjen i Aleppo.

Pawel Krzysiek & Nicola Fell red. Troels Donnerborg

Syrien > Byer > Aleppo > Kulde og hårdere kampe får behovet for hjælp til at stige i Syrien

På begge sider af frontlinjen i den syriske by Allepo, bliver behovene for hjælp større.

Udover frygten for at blive ramt af bomber eller fanget i krydsild, står børnefamilier nu over for, at skulle klare den hårde vinter. 

Mor til seks bor på frontlinjen

Amina al-Saghir er mor til seks børn og tvunget til at blive i sit hus på frontlinjen i et af de oppositionskontrollerede områder af Aleppo. 

"Jeg er så bekymret for vinteren. Sidste vinter var hård og vi kæmpede. Mine børn var meget syge, fordi vi ikke havde hverken ovn, dyner eller madrasser. Vi havde absolut ingenting."

Hendes hus er blevet smadret af bomberne og meget af det tøj og de tæpper, som de brugte til at overleve sidste år, er nu ødelagt. 

Må brænde plastic af

Familien flygtede fra deres hjem for fem måneder siden, men vendte tilbage efter to uger på flugt, siger hun. 

"Ingen var i stand til at give os husly. Ingen kunne tage børnene. Vi har forsøgt at flytte et par gange, men vi kan ikke finde noget sted, og vi har ikke råd til at leje noget"

Aminas mand har beskadiget sit knæ under bombardementerne, men hver dag leder han sammen med deres børn efter ting, de kan brænde, så de kan lave mad og holde varmen. Plastic er ofte det eneste, de kan finde fortæller de. Og så må de klare lugten. 

Behov for større adgang

Den Internationale Røde Kors Komité hjælper millioner af mennesker med mad, rent vand og tøj, særligt til børnene. Men behovet er overvældende.

Aminas familie er en del af de 4, 8 millioner mennesker i områder, hvor hjælpeorganisationernes adgang bliver mindre. Det kæmper Røde Kors Komitéen dagligt for at skabe. 

På den anden side af frontlinjen i det regeringskontrollerede område af Aleppo forbereder 70 årige Mohamad Bakari sig på vinteren. Han er bange.

En grav ville være bedre

 

"I de sidste to tre dage har jeg følt, at jeg skulle dø. Jeg kan ikke klare at leve her, men jeg har ikke noget valg. 

Den eneste beskyttelse Mohamad har mod vinteren er de plastic stykker, han har fået af Den Internationale Røde Kors komité og Syrisk Arabisk Røde Halvmåne, som Dansk Røde Kors støtter. 

"Vi har tæpper, men vi kan ikke holde varmen med dem. Det her er ikke noget liv. En grav ville være bedre," siger han.