Aleppo

Aleppo er et strategisk vigtigt område i krigen i Syrien. Det har haft store konsekvenser for byens civilbefolkning. Læs mere om byens historie og Røde Kors' arbejde i byen.V-P-SY-E-00693
 
 

Syrien > Byer > Aleppo

Det var ikke kønt at følge forestillingen i Aleppo i december 2016. Hele verdens opmærksomhed var rettet mod byen, hvor den syriske regeringshær kæmpede mod de pressede oprørsstyrker i krigen i Syrien. Fokus var særligt på alle de ulykkelige civile, der blev fanget i krydsilden.

I flere måneder havde regimet bombet store dele af byen til ruiner med støtte fra Rusland. Kampene gik meget hårdt ud over Aleppos borgere. Medierne fortalte om en ”massakre”, og folk fra hele verdens storbyer gik på gaden for at vise sympati med de civile.

Assads styrker kunne kort før jul erklære Aleppo for generobret. Den østlige del af byen havde været under oprørernes kontrol siden 2012.

Røde Kors evakuerede tusinder af civile fra Aleppo

Mellem den 15. og 22. december 2016 udførte Røde Kors en af de største og mest komplekse evakueringer af civile, der har fundet sted. De stridende parter tillod, at den neutrale og upartiske internationale Røde Kors Komité kunne udføre operationen. I samarbejde med Syrisk Røde Halvmåne blev omkring 35.000 mennesker fragtet ud af det østlige Aleppo til det vestlige opland.

Evakueringsbusserne blev angrebet, og operationen blev flere gange udsat.

Læs hele historien om den operation her (engelsk).

Aleppo før krigen i Syrien

Inden krigen var Aleppo den største by i Syrien og centrum for industri og handel. Byen ligger i det nordvestlige hjørne af Syrien og var forholdsvis uberørt i løbet af krigens første år. I juli 2012 forsøgte oprørsstyrker at indtage byen.

Det lykkedes kun delvist, og Aleppo blev nærmest splittet i to: oprørerne fik kontrol over den østlige del, mens regeringen fortsat sad på den vestlige del.
Det har ikke været nemt at være civil i Aleppo, siden byen blev et strategisk område i krigen.

Røde Kors er til stede i Aleppo

Folk begyndte hurtigt at vende tilbage til Aleppo, efter at kampene stoppede. Det var ofte til ødelagte huse og gader. Røde Kors er til stede i Aleppo for at hjælpe borgerne med at genopbygge et liv og en hverdag. Røde Kors uddeler blandt andet mad, madrasser og tæpper og hjælper med at reparere de ødelagte butikker og værksteder.

Læs mere om vores nødhjælpsarbejde i Syrien her.