I hver femte familie kommer børnene ikke på sommerferie

Et barn i hver femte børnefamilie kommer ikke på sommerferie. Det viser en ny måling som Voxmeter har lavet for Røde Kors, der oplever stigende behov for at komme på ferielejr.
 
 

Troels Donnerborg Foto: Kathrine Garbers

Skolernes sommerferie er begyndt, men hver femte børnefamilie var sidste år ikke af sted i sommerhus, ude at rejse eller lignende. For flere end hver tredje af dem skyldtes det, at de ikke havde råd. Det viser en ny måling som Voxmeter har lavet for Røde Kors. 

Se målingen her

Et problem fordi ferieoplevelser og forventningens glæde er en stor del af det, der får børn til at føle sig som en del af fællesskabet i klassen. Det mener Røde Kors’ konsulent for ferielejre Benedicte Ohrt Fehler.

”Vi ved, at det er afgørende for udsatte børn at kunne tale med om, hvad de skal i sommerferien. Det er simpelthen med til at sikre dem en plads i fællesskabet i klassen, og det betyder meget for både deres trivsel og deres evne til at lære. Men mange af dem må desværre undvære de her oplevelser,” siger hun. 

Flere har brug for hjælp

Det er Røde Kors’ oplevelse, at stadig flere familier i Danmark har behov for en hjælpende hånd, og antallet af familielejre har været støt stigende fra fire familielejre i 2005 til 14 lejre i hele landet i 2014.

Flere af Røde Kors’ lokalafdelinger kan berette om ekstraordinært mange ansøgere til deres lejre i år, og det er et lignende billede der tegner sig på de lejre, der koordineres centralt. Derfor har Røde Kors desværre også måttet afvise cirka 35 familier i år.

”Det betyder enormt meget for de her børn at komme på ferie, og derfor gør det også ondt i hjertet, når vi må afvise nogen. Men vi er nødt til at prioritere, så dem der har mest behov også er dem, der kommer afsted. Derfor håber vi også at få flere donorer, så vi kan hjælpe endnu flere,” siger Benedicte Ohrt Fehler.

Ferielejre er for alle med behov

Røde Kors arrangerer 16 familielejre for børnefamilier fra slutningen af april til november. I alt skal 1035 brugere og frivillige i år afsted på Røde Kors’ ferielejre. De fleste i skolernes sommerferie.

Over 3-5 dage hygger Røde Kors’ frivillige og familierne sig sammen med udflugter, gåture, snobrød, lege, spil og overraskelser. Målet er at give et pusterum til udsatte familier og modvirke social isolation, og deltagerne er en mangfoldig gruppe bestående af etniske minoriteter, voldsramte kvinder og økonomisk trængte familier.

Røde Kors begyndte arbejdet med familielejre i 2005.