Asylansøgere lærer om dansk ungdomskultur på pubben

Røde Kors vil lære unge asylansøgere, hvordan det er at være ung i Danmark. Derfor foregår noget af undervisningen på en pub i Vejle.
 
 

Tekst og foto: Matilde Fenger Flindt / Oktober 2016

Må man gerne komme ind på baren i badesandaler, kan drenge og piger være venner og gå i byen sammen? Må pigerne drikke alkohol?”

Den erfarne Røde Kors underviser Catherine Walker, lader de mange spørgsmål regne ned over de godt 60 unge mennesker, der er samlet på Old Irish Pub i Vejle. Lidt over halvdelen er unge asylansøgere mellem 17-21 år fra Røde Kors' asylcenter i Jelling, og resten er højskoleelever på 21 år og opefter fra Brandbjerg Højskole, der ligger lidt uden for Jelling.

Må man eller må man ikke?

Alt efter om tilhørerne er enige eller uenige i spørgsmålene kan de række et af de ja eller nej-skilte i vejret, som de er blevet udstyret med. Og selvom stemningen er god, og der bliver grinet rundt omkring de mange fyldte borde, er det hverken fredag eller lørdag aften, men derimod en tidlig tirsdag eftermiddag, hvor pubben almindeligvis slet ikke har åbent.

Men der er en helt klar mening med at undervisningen i, at gebærde sig i det danske samfund foregår lige netop på én af Vejles pubber:

”Formålet er, at give asylansøgerne et indblik i den ungdomskultur, der er i Danmark. Det er samfundsfag ude i den virkelig verden. Ved at flytte undervisningen herud kan vi prøve at komme nogle at fordommene, der findes begge veje, til livs, og samtidig prøve at træne, hvordan vi lever og bærer os ad i Danmark, dér hvor det er ægte - for HVORDAN er det man gebærder man sig i det danske natteliv. Det kan man ikke vide, hvis man ikke får det fortalt,” forklarer Catherine Walker.

Skik følge…

På denne tirsdag bliver der ikke udskænket alkohol, men kun sodavand og kaffe og te. Barchefen på Old Irish Pub, Kasper Højsgaard, synes da også det er en rigtig god idé med undervisningen af spilleregler i nattelivet foregår på en pub:

”Det er en god mulighed for at lære asylansøgerne, hvilke normer vi har i det danske natteliv, og for at få taget hul på en fornuftig dialog. Det giver også os her på pubben, mulighed for at forklare asylansøgerne, hvorfor de sommetider bliver afvist,” fortæller Kasper Højsgaard.

Også 21-årige Sayeed Rahim, der flygtede til Danmark fra Afghanistan for 8,5 måneder siden, er tilfreds med både undervisning og stedet:

”Når man kommer til et nyt land ,er det vigtigt at lære den nye kultur at kende. Før det her kursus kendte jeg ikke til, hvordan det foregår, når man går ud, men nu kender jeg reglerne, og så kan det godt være, jeg kan finde på at komme herhen en weekend, selvom jeg hverken har lyst til at drikke alkohol eller ryge siger Sayeed Rahim.

Introduktionen til danskhed starter på asylcenteret

Hele ugen har de unge arbejdet med det overordnede tema: Ung i Danmark. Ugen startede med en workshop med teater på Brandbjerg Højskolen. Tirsdag er det undervisning i at gebærde sig i det danske natteliv, og onsdagen byder på speedating på et lokalt gymnasium. Derudover er der lagt op til, at de unge skal arbejde med fortællinger om deres egen ungdom i deres hjemlande.
Og det er på ingen måde tilfældigt, at der er lavet en undervisningsuge med fokus på at være ung i Danmark:

”Vi laver et stykke oplysningsarbejde, fordi vi vil dem det bedste. Jeg vil sige, at vi i Røde Kors er garanter for, at undervisningen i danske normer og værdier starter i det øjeblik asylansøgerne flytter ind på et af vores centre. Det er netop én af vores kernekompetencer,” siger Catherine Walker.

De modige piger

For de kvindelige  asylansøgere, var det noget af en mundfuld, da de hørte, at dagens undervisning skulle foregå på en pub. Set med deres øjne, er det nemlig i høj grad forbundet med noget, der er Haram – altså forbudt for muslimer og flere af dem var i tvivl om, hvorvidt de synes, det var en god idé at komme:

"Der er ingen tvivl om, det har været lidt overvældende for pigerne, at komme her i dag, men det er et rigtig vigtigt skridt, at de nu har fået den her viden. Det er jo megafedt, at se at pigerne havde smil på, og nu ved de, hvad en pub er, så hvis de får ophold og bliver i landet, og selv får børn, der skal vokse op her, og vil i byen en dag, så har de prøvet at se en bar, og de ved, hvad det er for noget, siger Marianne Quist, der er ungelærer i Jelling.

Klar til næste møde

Selvom meningen med dagens møde også var, at de unge fra asylcenteret og højskolen skulle blande sig lidt med hinanden, gik det ikke helt sådan for alle, fortæller Emma Wilson på 22 år, der er elev på Brandbjerg Højskole:

”Jeg tænkte flere gange på, at gå over til pigernes bord, men jeg fik det ikke gjort. Jeg vil meget gerne tale med dem, så måske er der mulighed for, at der kan laves et møde nummer to - måske ét, hvor piger og drenge mødes hver for sig."

”Jeg synes Røde Kors griber emnet godt an med dagens arrangement, for det fungerer optimalt at undervise i natteliv et rigtigt sted,” tilføjer Emma.