Op på cyklen, professor

Hver dag cykler 57-årige Alaa fra asylcenteret, hvor han bor med sin familie, til uddannelsescenteret Campus Bornholm. Han er undervisningsassistent og hjælper med at undervise skolens elever i sit speciale – kemi! Før han kom til Bornholm, var Alaa nemlig kemiprofessor ved universitetet i Bagdad i Irak. Takket være et godt lokalt samarbejde på Bornholm, har han nu fået en praktikplads, som giver mening. Alaa
 
 

4. maj 2017 - Thomas Orthmann-Brask

Alaa Kareem Mohammed har brugt det meste af sit liv på at studere kemi. Han har fået udgivet over 25 videnskabelige artikler og arbejdet hårdt på at blive en af de bedste inden for sit felt. Tilbage i Irak var han leder af kemiafdelingen på Bagdad Universitet.

Det var alt sammen før, han blev tvunget til at forlade sit hjemland med sin kone og sine to børn.

- Der blev dræbt mange videnskabsmænd, fortæller Alaa. De gik målrettet efter videnskabsmænd, ingeniører og læger. Min familie blev også truet, fortæller Alaa.

Efter flugten op gennem Europa kom Alaa og hans familie til Danmark. Nu bor de på Bornholm på asylcenteret Slottet, som fra starten var opmærksomme på Alaas faglige kvalifikationer.

- Da jeg først mødte Alaa, fandt jeg hurtigt ud af, at han var noget særligt. Han har specialiseret sig i mange år og arbejdet med kemi på et ekstremt højt niveau, fortæller funktionsleder på Center Slottet, Kasper Fruergaard Nissen - Derudover er han utrolig kærlig og et meget rart menneske at være sammen med, fortsætter han.


Underviser gymnasielever på solskinsøen

 

Takket være et nyt lokalt samarbejde mellem asylcenter Slottet og det lokale uddannelsescenter Campus Bornholm, har Alaa fået mulighed for at beskæftige sig med det, han er allerbedst til  - nemlig kemi. 


Jobcenteret på Center Slottet hjælper asylansøgere som Alaa til at finde praktikpladser enten inden for centrets egne rammer eller hos eksterne virksomheder.

- Han var selv meget ivrig efter at komme til at bruge sine kompetencer, men der er bare ikke mange virksomheder på Bornholm, som har brug for en højtuddannet kemiprofessor, fortæller Kasper Fruergaard Nissen.

Efter at have ledt længe efter en praktikplads, som kunne give mening for Alaa, fik medarbejderne på jobcenteret den idé at kontakte Campus Bornholm, der udbyder flere gymnasiale uddannelser med kemi på skemaet.

Alaa blev inviteret til at drikke en kop kaffe med uddannelsesleder Klaus Kristensen, som blev meget imponeret over Alaas faglige niveau og straks tilbød ham en praktikplads som hjælpelærer i kemi.

God kemi med eleverne

 

I første omgang lød aftalen på tre måneder, men praktikforløbet har været en stor succes, og Alaa har nu undervist på Campus Bornholm i seks måneder.

Hver dag tager han cyklen fra asylcentret, hvor han bor med sin familie, og cykler stolt afsted for at undervise. Og mens eleverne på Bornholm lærer en masse om kemi af Alaa, så lærer han samtidig dansk.

- Jeg snakker meget med eleverne. Vi laver forskellige eksperimenter i klassen, og undervejs i processen så diskuterer jeg eksperimenterne med dem, fortæller Alaa på næsten fejlfrit dansk.

Når han ikke underviser, lærer han sig selv dansk 2-3 timer om dagen. Det er nødvendigt for at trives her, mener han. 

-  Den største udfordring for mig, har været at lære det danske sprog. Men det er så vigtigt, for jeg mener, at det er nøglen til at få et godt liv her i Danmark, siger Alaa.


Praktikpladser med mening

 

Mens beboerne på Center Slottet venter på, at deres asylsag bliver behandlet, har de mulighed for at komme i praktikforløb enten på centeret eller hos virksomheder rundt omkring på øen.

- Nogle asylansøgere er i systemet i mange år, og det betyder meget for dem, at de har noget at stå op til. På den måde kan de vedligeholde deres kompetencer og få et netværk, fortæller jobcentermedarbejder Susanne Svinding.

Hun har fulgt Alaas forløb på Campus Bornholm, som har vist sig at være positivt både for skolen og ikke mindst for Alaa selv.

- Alaa får lov til at bruge sit fag, som han elsker, og samtidig lærer han dansk, fordi han omgås danske kolleger og elever i hverdagen, fortæller hun.

De ansatte på Slottets jobcenter har god erfaring med at finde praktiksteder, som giver mening for både virksomheden og for asylansøgeren. Det seneste år har flere og flere virksomheder på Bornholm grebet muligheden.

- Mange virksomheder kan få glæde af at have en asylansøger i praktik, hvis de har brug for særlige kompetencer og en ekstra hjælpende hånd. Til gengæld er virksomheden med til at udvikle den nye medarbejder. Der er ofte tilknyttet en mentor, så asylansøgeren kan føle sig tryg og samtidig blive bedre til dansk, fortæller Kasper Fruergaard Nissen.


Et fast holdepunkt i en svær situation

 

Udlændingestyrelsen har for to måneder siden givet Alaa afslag på hans asylansøgning. Derfor er hans og familiens fremtid i Danmark uvist. Sagen skal nu sendes videre til Flygtningenævnet, men der kan gå flere måneder, før han får et svar.

I mellemtiden har han sin praktikplads, som giver ham et fast holdepunkt i hverdagen og noget at stå op til.

- Det er meget svært for alle asylansøgere at få et afslag, og det var det også for Alaa og hans familie. Men praktikpladsen på Campus Bornholm har betydet enormt meget for Alaa, og han er hurtigt kommet ovenpå igen. Når han kommer hjem efter at have undervist, så sprudler han af energi og overskud, fortæller Kasper Fruergaard Nissen.