Familiecamp: Et kærkomment afbræk fra en hverdag i uvished

Asylansøgere har som alle andre brug for at holde ferie. Derfor er muligheden for at komme på en lilles uges familecamp på højskolen i Vrå noget af et tilløbsstykke.
 
 

Tekst og foto: Matilde Fenger Flindt - 1. september 2016

Tilskuerne står med tilbagebøjede nakker og kigger mod trætoppen, hvor den slanke dreng med pang-orange hjelm klatrer højere og højere op. Det er den 14-årige Firas Ramadan, der med stor sikkerhed og kontrol bevæger sig rundt i træet. Disciplinen hedder træklatring, og det er bare én af de mange aktiviteter, der er mulighed for at kaste sig over, for de ældste børn på Røde familiecamp på Højskolen i Vrå i Nordjylland.
Det er andet år i træk at Familiecampen under navnet 'Glad Sommer' bliver afholdt. I år deltager 52 børn og voksne fra forskellige Røde Kors asylcentre rundt om i hele Danmark.

Flerkulturel samling

Familierne kommer oprindeligt fra Iran, Syrien, Palæstina, Afghanistan og Tjetjenien, så det er mange forskellige kulturer, der samles på den godt én uge lange familielejr i det nordjyske, hvor der samtidig bliver arbejdet hen imod et større kendskab til Danmark og danske traditioner og værdier.
"Vi går op i, at familierne selv finder vejen til en ansvarlighed for deres ophold og et fælleskab med hinanden, også selvom de kun er her ganske kort tid.. Og vi ser, at der opstår samarbejde og venskaber på den korte tid, der er til rådighed," fortæller Eva Larsen, der er lærer på Vrå Højskole og fortsætter:
"Eksempelvis tog en af fædrene en dag initiativ til at bygge både af træ med både egne og andres børn, og så har vi jo også seks måneder gamle Josef, der lidt er vores alle sammens baby," forklarer Eva Larsen med smil i stemmen.
Josef er så tillidsfuld og tryg, at han hellere end gerne går fra arm til arm og sidder hos hvem som helst også mennesker han aldrig har mødt før.

De frivillige gør forskellen 

På den lille uges ophold på Vrå Højskole arbejdes der i det hele taget med at øge kendskabet til det kernedanske. Ugens program består af aktiviteter som at tegne runer, at besøge Aalborg Zoo og tage på ture til Fårup Sommerland, stranden og det voldsomme Vesterhav samt bålhygge med snobrødsbagning, fodboldspil, drageflyvning, diverse kreative udfoldelser og i det hele taget bare at være og gøre det, man nu gør, når man holder fri og ferie.

Det er de lokale KFUM-spejdere, der træder til som de frivillige kræfter, der er brug for, når familiecampen bliver afholdt. 12 spejdere med spejderleder Troels Larsen i spidsen er på pletten på højskolen fra otte morgen til sen aften de seks dage familierne er afsted.
"Vi prøver som spejderbevægelse at tage et aktivt samfundsengagement og for mig at se, er der ingen hemmelig ingrediens i arbejdet med asylbørn eller børn i det hele taget. Det handler sådan set bare om at være til rådighed og stille op," forklarer Troels Larsen.
Det er ham, der står for træklatringen. Her skal børnene være mindst 12 år gamle. De får en sele på med line i med Troels i den anden ende, en sikkerhedshjelm og så er det bare om at kravle derop af i det mange meter høje træ, der er udvalgt til øvelsen.
"Den reelle risiko for at det kommer til skade er lige nul, men det føles vildt. Og de kan godt lide, når de bliver flyttet lidt. Og det sker i høj grad ved det her aktivitet. I virkeligheden er det lidt ligesom at spille fodbold, det er bare op ad," fortæller Troels.

Ferie for alle

Firas Ramadan, der nu har været helt til tops i det høje træ, og har firet sig hele vejen ned til jorden igen er glad for at være på højskole:
"Det er rart at kommer her og være lidt væk fra centeret. Træklatring er sjovt og jeg er god til det," fortæller Firas.
I morgen går turen til stranden, men selvom Firas godt kan svømme, er han ikke sikker på, han skal i vandet:
"Det er nok lidt koldt," siger han med et skævt grin.
For Troels Larsen og de andre spejdere er ugen med familiecamp på Vrå Højskole noget helt særligt:
"Det er også vores ferie. Vi gør det, fordi vi synes det sjovt og fedt. Og jeg tænker og håber det også føles som ferie for familierne, hvor vi forhåbentlig kan være med til at skabe nogle øjeblikke, hvor de måske kan glemme deres situation. De kan se deres børn grine i Fårup Sommerland, male en træbåd med dem eller måske bare have et stille øjeblik, siger Troels Larsen.