Asylansøgere fortæller deres historier

Hver anden onsdag er der åbent møde i Røde Kors Asyl på Frederiksberg. Her har interesserede mulighed for møde asylansøgere, og høre dem fortælle deres historier, og spørge ind til livet som asylansøger. Det er især skoleelever og studerende, der benytter sig af tilbuddet.
 
 

Tekst og foto: Matilde Fenger Flindt - 8. november 2016

Der er er helt stille i lokalet denne onsdag eftermiddag i oktober. Alles øjne hviler på Bahr Jasim på 26 år, der er ved at fortælle sin historie på flydende engelsk. Bahr Jasim flygtede til Danmark fra Irak for små to år siden. I den tid, der er gået, har han boet på forskellige asylcentre, mens han ansøgning om asyl er blevet behandlet. Og for kort tid siden kom så dommen:
"Jeg har fået afslag på min ansøgning," fortæller Bahr Jasim.

"Hvad gør du så nu?" spørger en ung kvinde i lokalet.

Ligesom de 11 andre fremmødte i lokalet er hun kommet til åbent møde, for at få mulighed for at møde og tale med en asylansøger og høre deres historier, og høre hvordan det er at være asylansøger.

Bahr Jasim forklarer, at han vil appellere sin afvisning, og at en dommer skal kigge på hans sag. Han fortæller videre, at han er frustreret over den tid, han har spildt på at vente på, at hans sag blev behandlet. I det hele taget synes han, at sagsbehandlingstiden er alt for lang i Danmark:
"Der er jo ingen grund til, at vi kæmper i to år, uden at det fører til noget. Hvis vi skal afvises, så gør det så hurtigt som muligt. En af dem, jeg er i praktik sammen med, har ventet i mere end 10 år på et asylcenter.

Prøv at forestille jer, hvordan det må være. Det er måske halvdelen af den tid, nogle af jer har levet," siger Bahr Jasim.

Særlig mulighed for at få viden

De fremmødte ved dagens åbent møde er socialrådgiver- og sygeplejerskestuderende.
Alle er de kommet, fordi de skal bruge viden om asylansøgere på deres uddannelser:
"Vi havde brug for et interview til en opgave vi laver, og det fik vi. Derudover synes jeg, det gør indtryk at høre en asylansøger selv fortælle sin historie. Det gjorde størst indtryk, at en mand kan vente i næsten to år på at få sin sag behandlet, og så ikke få asyl. Det synes jeg er respektløst", lyder det fra 22-årige Vilde Bjerre, der læser til socialrådgiver.

7 års fængsel

En anden af de asylansøgere, der stiller op til dagens åbent møde og fortæller sin historie, er Marion fra Kina.

Marion flygtede til Danmark for 14 måneder siden. Inden hun kom til Danmark havde hun siddet i kinesisk fængsel i syv år. Hun fortæller, at hendes forbrydelse bestod i, at hun havde udøvet meditation, og at det blev forbudt fra den ene dag til den anden af Kinas kommunistiske parti i 1999. Derfor blev hun fængslet. Der var ingen retssag

Mens hun var i fængsel, var hun isolation i 24 timer i døgnet en stor del af tiden. Hun havde ingen rettigheder. Ingen telefonopkald, breve eller besøg. Det havde andre fanger ret til.

"Når folk taler om deres arbejde, deres børn, deres biler og arbejde,  kan jeg ikke svare noget, for jeg har ikke noget at svare. Jeg har ikke noget af alt det. Inden jeg blev retsforfulgt, var jeg lærer på et college, jeg havde et firma og en god løn, og jeg havde min familie. Der er ar på mit hjerte, som jeg ikke kan vise til andre," forklarer Marion

Igen er der helt stille i lokalet. Marions ord gør tydeligvis indtryk.

"Det var slet ikke den slags historie, jeg havde regnet med at høre i dag. Tænk, at blive fængslet og tortureret, fordi man udøver meditation, siger Vilde Bjerre.

Også 23-årige Mathilde Andersen, der læser til socialrådgiver synes dagens åbent møde både  har gjort indtryk, og gjort hende klogere:

"Jeg har lært meget af de forskellige problemstillinger, da der jo både var en flygtning fra Kina, en fra Irak og en fra Syrien, som har fået asyl. Jeg synes, det er rigtig fint, at vi får muligheden for at tale med de asylansøgere, der har lyst til at fortælle deres historie, hvor grusom den end er," forklarer Mathilde Andersen.

 

FAKTA 

I Røde Kors får vi hver uge mange henvendelser fra skoleelever og studerende, der gerne vil møde og interviewe en asylansøger.
Derfor har Røde Kors Asyl nu, som en del af projektet Asylum Seekers Information Group, i daglig tale kaldet ASIG, arrangeret at interesserede hver anden onsdag kan møde en asylansøger, og høre hans eller hendes fortælling og stille spørgsmål.

Her kan du se, hvornår åbent møde finder sted.