Skolemad hjælper Saras familie

20 dages arbejde for en sæk majs. Sara på 9 år bor med sin mor og søskende i landsbyen Mwanza i det sydlige Malawi. Skolemaden er hendes eneste måltid de dage, hvor hendes mor ikke har arbejde.
 
 

Saras mor arbejder alt, hvad hun kan for at skaffe penge til mad til sine børn. Hun får hjælp fra sin voksne datter, der selv har to små børn at forsørge.

I skolegården på Dzeyo skole fortalte Sara, at skolemaden, som børnene får uddelt om formiddagen, er hendes første måltid den dag.

Der er ikke meget, som tyder på, at der bliver flere i dag. For i dag er Saras mor, Elida Kaukonde, hjemme – der er ikke bud efter hendes arbejdskraft.

Jeg arbejder for alle, der kan tilbyde mig arbejde, og hver dag håber jeg, at jeg finder noget,” siger hun. ”Hvis jeg arbejder en hel dag fx med at vaske tøj, får jeg som regel ca. 500 Kwacha (svarer til 5,50 kr.). Jeg går til hånde, hvor der er arbejde at få, men nogle dage er der intet,” fortæller Elida, hvis mand forlod familien for flere år siden.

 Som eneforsørger har hun ikke mange muligheder for at skaffe mad til børnene.

De måneder hvor hun er heldig at have arbejde næsten hver dag, køber hun en sæk med 50 kg majs. Majssækken kan række til majsgrød til alle i næsten en måned, og sækken koster for tiden 10.000 kwacha. Det betyder, at Elida skal arbejde mindst tyve hele dage for at få råd til en sæk med majs.

Skolemaden er en virkelig stor hjælp for vores familie. Hvis den ikke fandtes, ville jeg i stedet sende Sara ud for at finde arbejde og måske tjene lidt penge eller et måltid mad,” siger Elida.

Hun har ikke selv nogen uddannelse og håber at hendes børn kan få mulighed for i det mindste at fuldføre grundskolen.

Elida Kaukonde fortæller, at prisen på majs er steget med næsten en femtedel de seneste to måneder på grund af tørken. Samtidig er det svært at skaffe arbejde, for mange familier har forladt deres udtørrede jord og prøver at forsørge sig som daglejere. Tørken har drevet mange mod de små byer, hvor de håber at kunne finde lidt arbejde og mulighed for at købe mad. Derfor falder lønningerne, og de fattigste familier får endnu sværere ved at klare sig.

Røde Kors uddeler skolemad til 12.000 børn i grundskoler og børnehaver i det sydlige Malawi hvor Sara og hendes familie bor.